DEČAK UBICA SE SUČIO SA RODITELJIMA DECE KOJE JE UBIO - NI SAUČEŠĆE NIJE IZJAVIO: Evo kako je reagovao na PITANJA
Dečak ubica, Foto: PRIVATNA ARHIVA/kurir

JEZIVO

DEČAK UBICA SE SUČIO SA RODITELJIMA DECE KOJE JE UBIO - NI SAUČEŠĆE NIJE IZJAVIO: Evo kako je reagovao na PITANJA

Pored dečaka, kako se saznaje, u bolnici je sedela njegova majka kao zakonski zastupnik, odnosno staratelj

Objavljeno:

Dečak ubica koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda iz dva očeva pištolja ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, juče je četiri sata putem video linka koji je uspostavljen između psihijatrijske klinike na koju je smešten i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu svedočio u istrazi koja se vodi protiv njegovog oca.

Pored dečaka, kako se saznaje, u bolnici je sedela njegova majka kao zakonski zastupnik, odnosno staratelj, a sva pitanja upućena dečaku, postavljena su preko tužioca koji vodi istragu protiv njegovog oca za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Otac nije bio

Vračar
foto: Kurir

- Dečak je juče prvi put saznao prave razmere onoga što je zapravo učinio 3. maja, jer do juče je znao da je ubio ljude, ali nije znao tačno u koga je sve pucao i ko nije preživeo od njegovih drugara iz škole. Dok je odgovarao na pitanja bio je hladan, nije pokazivao nikakve emocije, u jednom momentu je čak rekao "ne sećam se kada sam poslednji put plakao". Bez ikakve emocije je bio i kada je rekao "žao mi je", čak ni majkama njegovih drugara koje je ubio, a koje su prisustvovale saslušanju, nije izjavio saučešće - otkriva izvor Kurira i dodaje da se na licu dečaka ubice nije videla ni trunka kajanja.

Ispitivanje dečaka, podsetimo, trajalo je duže od četiri sata i on je odgovorio na brojna pitanja, koja se tiču kako toga kako je naučio da puca, tako i na koji način je uzeo očeve pištolje, ali i o samom masakru.

- Rekao je da je inspiraciju za zločin dobio dok je gledao dokumentarni film o ubicama u školi i da ga je to podstaklo da razmišlja o tome da učini isto. Priznao je da je sam uzeo očeve pištolje koji su bili zaključani katancem pod šifrom i kamerama - otkriva izvor Kurira.

Advokat Irina Borović, branilac oca dečaka

Izrazio je kajanje, potvrdio je izjavu oca

Irina Borović, koja zastupa oca dečaka ubice izjavila je juče posle saslušanja za Kurir, da je dečak potvrdio ono što je ranije izjavio njegov tata.

- Dečak je na saslušanju potvrdio ono što je otac ranije izjavio i objasnio sve o načinu na koji je otac čuvao i skladištio oružje. Rekao je da je oružje bilo uredno skladišteno u sanduku sa katancem, koji je bio zaštićen šifrom i da su pištolji bili dodatno obezbeđeni šifrom na obaraču. On je izjavio da mu otac nije prvi put omogućio kontakt s oružjem i da je pre masakra pucao samo u streljani, ali da nikada nije pucao na otvorenom. Dečak je izrazio kajanje zbog svega što je uradio - rekla je advokatica. Međutim, izvor Kurira koji je bio prisutan u sudnici, tvrdi da dečak nije rekao da njegov otac nije prvi koji mu je omogućio kontakt sa oružjem.

Kosta Kecmanović, Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Privatna arhiva/Kurir

Kako navodi, dečak ubica je potvrdio i da je naučio da rukuje oružjem u streljani.

- Nije me obučavao otac, učio me je da pucam jedan stariji čovek koji radi tamo - rekao je navodno tokom ispitivanja dečak. Odgovore koje je davao, a koji su se pre svega ticali toga kako je uzeo dva očeva pištolja, davao je mirno.

- Njegovi odgovori ne priliče detetu od 13 godina, odgovara kao da je stariji bar 20 godina. Svi prisutni su bili iznenađeni načinom na koji govori dete - kaže naš izvor.

Roditelji žrtava, koji su prisustvovali ispitivanju i imali mogućnost da preko tužioca postave pitanja, su iz sudnice izašli vidno potreseni.

- Bilo im je jako teško da gledaju u vršnjaka njihove dece, koji ih je brutalno ubio, ali su se držali hrabro i dostojanstveno tokom ispitivanja. Otac dečaka, koji je u pritvoru, nije prisustvovao saslušanju iako je na to imao pravo kao osumnjičeni - objašnjava sagovornik.

1 / 5 Foto: Tamara Trajković

Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je da je u okviru istrage koju vodi to tužilaštvo protiv oca dečaka ubice zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, ispitan njegov sin.

- Sin osumnjičenog, koji u vreme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke. On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu - saopšteno je iz tužilaštva.

Dva pištolja

Više javno tužilaštvo u Beogradu, podsetimo, vodi istragu protiv oca dečaka zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gadjanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi. Takođe, otac dečaka ubice je, kako se sumnja, nebezbedno čuvao oružje i municiju.

- Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni otac dečaka poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana - saopšteno je juče iz Višeg javnog tužilaštva.

Bonus video:

00:20

Pucnjava u školi na Vračaru „Vladislav Ribnikar“

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.