ADVOKATICA O KAŽNJAVANJU NASILNIKA POPUT PASTORKA DIDI JANKOVIĆ! U slučaju NAVIJAČA postoje POSEBNE STAVKE U ZAKONU
Foto: Privatna arhiva, Dado Djilas

ZAKON JE ISTI ZA SVE

ADVOKATICA O KAŽNJAVANJU NASILNIKA POPUT PASTORKA DIDI JANKOVIĆ! U slučaju NAVIJAČA postoje POSEBNE STAVKE U ZAKONU

Postoje različiti oblici nasilja koji mogu imati drugačije posledice

Objavljeno:

Serija nasilja zatekla nas je u proteklom mesecu, gotovo da nije bilo dana u kom se nije dogodila bar jedna tuča koja je završila na portalima. U nekim situacijama reagovala je i policija, a druge su prošle čak i bez prijava.

Postoje različiti oblici nasilja koji mogu imati drugačije posledice. Osim što se u slučajevima obračuna i maltretiranja druge osobe čini krivično delo nasilničko ponašanje, to delo usko je povezano sa narušavanjem javnog reda i mira, pojasnila nam je advokatica Tijana Vladisavljević.

Advokatica Tijana Vladisavljević
Advokatica Tijana Vladisavljevićfoto: Privatna arhiva

"Različiti oblici nasilja su sankcionisani domaćim propisima, a u zavisnosti od svog pojavnog oblika, i posledica, imaju i različite težine kazni koje se za njih predviđaju. Pod nasiljem se najčešće podrazumeva vršenje fizičke i psihičke prinude na drugo lice, a kao posledica nasilja mogu javiti broje posledice, poput fizičkih povreda, ozbiljnim narušavanjem zdravlja, nekad nasilje rezultuje i smrću lica. Kao čest oblik nasilja koje se pojavljuje, a kojim se može narušavati javni red i mir je i delo nasilničko ponašanje.

Kazne predviđene za nasilničko ponašanje

Kada konkretno govorimo o delu Nasilničko ponašanje, ono je Krivičnim zakonikom predviđeno kao krivično delo u okviru Krivičnih dela protiv javnog reda i mira.

  • Ko grubim vređanjem ili zlostavljanjem drugog, vršenjem nasilja prema drugom, izazivanjem tuče ili drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajnije ugrožava spokojstvo građana ili teže remeti javni red i mir, kazniće se zatvorom do tri godine.
  • Ako je delo iz stava 1. ovog člana izvršeno u grupi ili je pri izvršenju dela nekom licu nanesena laka telesna povreda ili je došlo do teškog ponižavanja građana, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Dakle, krivično delo nasilničko ponašanje ima više načina i oblika izvršenja, pa se može izvršiti grubim vređanjem drugog lica ili grubim zlostavljanjem, izazivanjem tuče ili na drugi način težim remećenjem javnog reda, mira i ugrožavanjem spokojstva građana.

Tuča, Novi Sad
foto: Printskrin/Instagraf/nsuzivo.rs

"U pomenutim slučajevima nasilničko ponašanje se pre svega odlikuje grubim kršenjem opšteprihvaćenih normi ponašanja, a na zakonom predviđen način. Kada se radi o lakšim narušavanju javnog reda i mira, to obično potpada pod prekršajnu odgovornost, i su sankcionisani kao prekršaji Zakonom o javnom redu i miru", pojašnjava naša sagovornica.

Osnovni oblik krivičnog dela nasilničko ponašanje u Krivičnom zakoniku predviđa kaznu i do tri godine zatvora, a za teži oblik, kada je pri izvršenju ovog dela licu naneta laka telesna povreda, predviđena kazna je minimalno 6 meseci, a maksimalno 5 godina zatvora.

Osuđen pastorak Dijane Janković zbog prebijanja muškarca na Vračaru

Stefan Rokvić (31), pastorak pevačice Dijane Didi Janković osuđen je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na dve godine zatvora zbog toga što je 13. maja na Vračaru pretukao muškarca i naneo mu teške telesne povrede.

Stefan Rokvić
Stefan Rokvićfoto: STEFAN ROKVIĆFOTO: FACEBOOK

Podsetimo, optužnim predlogom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu pastorku Didi Janković stavljeno je na teret da je 13.maja ove godine u ulici Južni bulevar broj 36a prišao D. V. koji je stajao ispred trafike i zadao mu više udaraca u glavu i telo, od kojih je oštećeni pao na pod. Rokvić ga je tada šutnuo, nakon čega je seo u automobil i pobegao, ostavljajući D. V. da leži pored frižidera ispred trafike, usled čega je oštećeni zadobio teške telesne povrede.

Inače, pastorak pevačice uhapšen je tek nekoliko meseci posle premlaćivanja muškarca i to 14. avgusta i tada mu je određen pritvor.

Slučaj braće Hofman

Braća Hofman trenutno se nalaze u pritvoru koji im je određen do 30 dana.

Podsetimo, braća Miljan i Ljuban Vidović uhapšeni su 10. novembra u spektakularnoj akciji policije u jednom tržnom centru u Beogradu, i određen im je pritvor. Hapšenju je prethodilo objavljivanje snimaka na društvene mreže, a na kojima se vidi maltretiranje dostavljača hrane i konobara.

Braća Hofman
foto: Zorana Jevtić

Braći Hofman lisice su stavljene nakon što su se na društvenim mrežama pojavili uznemirujuću snimci na kojima maltretiraju ljude. Na jednom objavljenom videu zabeleženo je kako osumnjičeni Miljan Vidović u donjem vešu bije dostavljača hrane, govoreći mu: "Što si slao poruke mojoj ženi?". Na drugom videu, zabeleženo je kako Miljan maltretira jednog konobara zbog, kako se čuje na snimku, papagaja.

Hofman maltretira dostavljača

00:07

Hofman maltretira dostavljača

Nakon hapšenja braće Hofman, oni su saslušani u Prvom osnovnom javnom tužilastvu u Beogradu, gde su izneli odbranu negirajući izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Sukobi na javnoj površini spadaju u narušavanje javnog reda i mira

Osim sukoba koji se dešavaju između dva lica, neretko dolazi i do grupnih tuča i obračuna. Primer za takvu vrstu sukoba jesu najčešće utakmice, odnosno sportske priredbe, na kojima neretko dolazi do sukoba među navijačkim grupacijama. Takvi obračuni sa sobom nose dosta posledica jer se dešavalo da akteri uništavaju privatnu svojinu, upadaju u lokale, ali nije redak slučaj da su im na meti predmeti koji se nalaze na javnoj površini. Tako posle neke ozbiljnije akcije navijača nailazimo na polomljene kante, uništene klupe, demolirane parkove i sl.

Tuča navijača
foto: Starsport©

Oblici nasilja koji se vezuju za obračunavanje sa učesnicima javnog skupa i sportskih priredbi, koji su regulisani posebnim članom Krivičnog zakonima 344a.

- Ko fizički napadne ili se fizički obračunava sa učesnicima sportske priredbe ili javnog skupa, vrši nasilje ili oštećuje imovinu veće vrednosti prilikom dolaska ili odlaska sa sportske priredbe ili javnog skupa, unese u sportski objekat ili baca na sportski teren, među gledaoce ili učesnike javnog skupa predmete, pirotehnička sredstva ili druge eksplozivne, zapaljive ili škodljive supstance koje mogu da izazovu telesne povrede ili ugroze zdravlje učesnika sportske priredbe ili javnog skupa, neovlašćeno uđe na teren ili deo gledališta namenjen protivničkim navijačima i izazove nasilje, oštećuje sportski objekat, njegovu opremu, uređaje i instalacije, svojim ponašanjem ili parolama na sportskoj priredbi ili javnom skupu izaziva nacionalnu, rasnu, versku ili drugu mržnju ili netrpeljivost zasnovanu na nekom diskriminatornom osnovu usled čega dođe do nasilja ili fizičkog obračuna sa učesnicima, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.

Vođama ili "kolovođama" grupacija sleduje oštrija kazna

Sukobi na javnom mestu mogu biti kažnjivi i po Zakonu o javnom redu i miru, s time da za isto delo jedno lice ne može biti kažnjeno i prekršajno i krivično. Sem toga, ko počini krivično delo na sportskoj priredbi izriče mu se i zabrana prisustvovanja istoj.

Tuča navijača
foto: Starsport©

"Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu ako je izvršeno od strane grupe, smatra se težim oblikom krivičnog dela i učinilac će se kazniti zatvorom od dve do osam godina, a kolovođa grupe koja izvrši delo kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina. Ono što je specifičnost krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu je da učiniocu koje je izvršeno na sportskoj priredbi obavezno se izriče mera bezbednosti zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama", kaže advokatica Vladisavljević.

Oštrija kazna sleduje učesnicima ako dođe do teške telesne povrede!

"Sa druge strane ako je izvršenjem ovog oblika dela došlo do nereda u kome je nekom licu naneta teška telesna povreda ili je oštećena imovina veće vrednosti, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do dvanaest godina", objašnjava sagovornica Espresa i dodaje:

"Što se tiče pitanja o procesuiranju aktera, državni organi će procesuirati počinioca nasilničkog ponašanja na javnom skupu, a težom sankcijom kolovođu. Nekada je teže da svi počinioci budu otkriveni i procesuirani, ali svako ko prekrši zakon bi po pravilu trebalo da za to i odgovara, što bi podrazumevalo sve one koji su svesno učestvovali u izvrešnju krivičnog dela", pojašnjava advokatica Tijana Vladisavljević.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video: Tuča u Južnom bulevaru

00:23

Tuča u Južnom bulevaru

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.