POČINJE NOVO SUĐENJE RODITELJIMA DEČAKA UBICE IZ "RIBNIKARA": Taj postupak odvojen od drugih porodica žrtava
Foto: Stefan Stojanović/Mondo, Dado Đilas, Privatna arhiva/Kurir

javljeno je

POČINJE NOVO SUĐENJE RODITELJIMA DEČAKA UBICE IZ "RIBNIKARA": Taj postupak odvojen od drugih porodica žrtava

Tužbu protiv roditelja dečaka ubice podneli su majka, otac, brat i sestra devojčice, žrtve pucnjave u Ribnikaru

Objavljeno:

Porodica devojčice koju je usmrtio dečak ubica u OŠ "Vladislav Ribnikar", a koja je prva podnela privatnu tužbu protiv roditelja masovnog ubice, biće saslušana danas u Višem sudu u Beogradu na novom suđenju u parničnom postupku koji je pokrenut protiv roditelja dečaka ubice. U odnosu na ovu porodicu, postupak je odvojen od drugih porodica žrtava koji je počeo krajem prošle godine.

Kako se saznaje, tužbu protiv roditelja dečaka ubice podneli su majka, otac, brat i sestra devojčice, žrtve pucnjave u Ribnikaru. Oni zahtevaju naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe, kao i straha i bola, a iznos koji potražuju iznosi oko 300.000 evra, nezvanično saznaje Blic. Nakon ovog zahteva, usledio je novi i to od 27 članova porodica ostalih žrtava.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Kurir

27 članova porodica podnelo privatnu tužbu

Prethodno je počelo suđenje koje se odnosi na parnični postupak nakon prijave 27 članova porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" koji su podneli tužbu protiv dečaka ubice, njegovog oca, majke i protiv škole.

Paralelno sa ovim suđenjima, pred Višim sudom u Beogradu traje suđenje u krivičnom postupku protiv roditelja dečaka ubice koji se terete da su sinu učinili lako dostupnim oružje. Roditelji dečaka ubice koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" počinio masovno ubistvo, izjasnili su se da nisu krivi. Tokom ročišta pročitana je optužnica i izneta su uvodna izlaganja.

Kako je izgledalo prvo suđenje

Kosta Kecmanović, Dečak ubica, OŠ Vladislav Ribnikar, Majka
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Otac dečaka ubice ušao je u sudnicu sa lisicama na rukama i prošao je pored majke dečaka ubice, međutim, nisu ostvarili nikakvu komunikaciju. Roditelji žrtava koji su došli na suđenje, sedeli su iza njih. Više javno tužilaštvo predložilo je da se isključi javnost, međutim, advokati okrivljenih protivili su se tome. Na suđenju su bili prisutni i vlasnik streljane u kojoj je dečak trenirao pucanje i trener koji se takođe nalaze na optužnici Višeg javnog tužilaštva. Sud je potom doneo odluku da isključi javnost iz postupka.

Šta se stavlja na teret roditeljima dečaka ubice?

Podsetimo, majci dečaka ubice se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela - Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok je ocu na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela - Teško delo protiv opšte sigurnosti. Tokom vanrednog obraćanja glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, otkriveno je da je DNK trag majke dečaka ubice pronađen na čauri koja je nađena kod vrata u učionici istorije gde je 3. maja njen sin usmrtio devet vršnjaka i čuvara škole. Za nju je tužilaštvo predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci.

Bonus video: Hapšenje dečaka koji je pucao u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar

00:23

Hapšenje dečaka koji je pucao u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.