UBIJENE SRPKINJE U 2021. GODINI! Više od 20 porodica ostalo je bez žene i majke u kući, PORAŽAVAJUĆI period za nama
Ilustracija, Foto: MUP, Printscreen/ Facebook

tužna statistika

UBIJENE SRPKINJE U 2021. GODINI! Više od 20 porodica ostalo je bez žene i majke u kući, PORAŽAVAJUĆI period za nama

Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 350

Objavljeno:

U Srbiji je od januara do decembra ove godine više od 20 žena ubijeno u nasilju u porodici, dok je tokom epidemije korona virusa zabeleženo 30 odsto više prijavljenih slučajeva nasilja o čemu svedoči i podatak da se Autonomnom ženskom centru na početku vanrednog stanja javio trostruko veći broj žena.

Nasilje u porodici problem je koji se uglavnom ponavlja, ovo bi trebalo da predstavlja jasan znak da nešto ne radimo kako treba. Neretko iz verbalnog sukoba proizađe fizički obračun, a vrlo često u tim slučajevima može doći i do žrtava. Počinioci nisu samo ljubavni partneri, već i ostali članovi porodice.

"U ovoj godini svaka četvrta ubijena žena prethodno se obraćala nadležnim institucijama za podršku i pomoć, što pokazuje da u ovim slučajevima postoji istorijat nasilja, ali da nije bilo adekvatnog odgovora i sankcionisanja takvog nasilja i imamo ishode kakve imamo. Isto se može reći za desetogodišnji period u kome je u proseku svaka treća prethodno prijavljivala nasilje nadležnim institucijama", počinje Vedrana Lacmanović za portal Espreso povodom dana "Borbe protiv femicida".

nasilje nad ženama, nasilje, tiče me se, stop nasilju
foto: Profimedia

Mediji imaju veliku ulogu u osvešćivanju mase na temu nasilja nad ženama, ali očigledno da se ovom temom ne bave na pravi način ili se samo stiče takav utisak.

"Uzori i modeli koje promovišu pojedini mediji sa nacionalnom frekvencijom ne doprinose suzbijanju stereotipa o nasilju budući da daju prostor nasilnicima da relativizuju nasilje koje su činili i javno „blate“ žrtve, dok se s druge strane stvara slika kako su žrtve svojim ponašanjem i izgledom izazvale nasilje", kažu iz Autonomnog ženskog centra.

"Dodala bih samo da je važno da utvrdimo zašto sistem nije u stanju da identifikuje nasilje visokog rizika i spreči smrtne ishode, kao i da se ispita da li je u prijavljivanim slučajevima bilo propusta od strane nadležnih institucija i sankcionišu odgovorni. Osim adekvantnog institucionalnog odgovora, neophodno je da mediji stvaraju atmosferu podrške za žrtve i nulte tolerancije na nasilje, i da svako zna da je svaki oblik nasilja prema ženama zakonom kažnjiv i nedopustim", zaključila je ona za Espreso.

HRONOLOGIJA UBIJENIH ŽENA U SRBIJI OD POČETKA 2021. GODINE

03.02.2021.

- Bela Kihut (67) iz Temerina kod Novog Sada uhapšen je zbog sumnje da je ubio suprugu u (65) u njihovoj kući u Proleterskoj ulici. Prema saznanjima, vinovnik je svoju suprugu ubio “golim rukama”, a bio je u alkoholisanom stanju. Gizela je trpela nasilje od svog supruga, a prijavila ga je jednom policiji i to 2015. godine.

20.02.2021.

- Saru A. (27) ubio je 20. februara Marjan S. (47) na benzinskoj pumpi u Vranju. Napadač je ispalio 6 hitaca iz pištolja, nakon zločina izvršio je samoubistvo. Marjan je bio višestruki povratnik, robijao je za ubistvo žene.

Ubijena Sara A. i Marjan Stamenković
Ubijena Sara A. i Marjan Stamenkovićfoto: Foto: MUP/Facebook

28.03.2021.

- Tragično ubistvo se dogodilo u porodičnoj kući u ulici Vožda Karađorđa 161 u Aranđelovcu, a pronađeno je telo S.A. bez znakova života. Nesrećna žena je pretučena dok je spavala, a potom je izbodena nožem. Pored nje, pronađeno je i telo njenog supruga M. A. (63) koji je pokušao da izvrši samoubistvo.

17.05.2021.

- Valjevku Anu Ilić (34) ubio je 17. maja nekadašnji partner, inače suspendovani policajac Marko Marković, koji je nakon zločina okončao svoj život.

Ana Ilić
foto: Facebook

08.06.2021.

- U mestu kod Kruševca došlo je do porodičnog nasilja u kome je S. M. (51) ubio svoju suprugu nakon verbalnog sukoba, kada je u alkoholisanom stanju, nesrećnoj ženi zadao više udaraca u predelu glave. Kruševačka policija ga je neposredno posle ubistva uhapsila.

11.11.2021.

- Za ubistvo Maje Odalović osumnjičen je Murat Pepić (55) iz Tutina. Kako se sumnja, on je Maju ubio, pa potom njeno telo bacio u Ibar, gde je njeno telo nađeno. Osumnjičeni je potom u napuštenoj kući nadomak Tutina izvršio samoubistvo, a kako prenose mediji, ostavio je i oproštajno pismo. U njemu, pak, nije bilo reči o ubijenoj ženi.

Ubijena Maja Odalović
Ubijena Maja Odalovićfoto: Printscreen/facebook

06.12.2021.

- Branko T. (38) iz Smedereva jednim ubodom nožem u vrat, ranio je svoju nevenčanu surpugu Zoricu M. (39) koja je, nedugo nakon napada, od težine zadobijenih povreda preminula bolnici. Nakon zločina, je pobegao iz kuće, i sa sobom poveo njihovo zajedničko dete staro dve godine. Posle kraće potrage, policija ga je pronašla dok se sa detetom krio među čamcima u smederevskoj marini.

Branko T.
Branko T.foto: Printscreen/facebook

09.12.2021.

- U Žarkovu je u porodičnoj kući u Ulici Veljka Petrovića, Radan Vasiljević (65) udarcima nožem ubio suprugu Slavicu Vasiljević (54). Stravičan zočin se dogodio oko 12.30 časova, naime, muškarac je presudio ženi, a zatim pokušao sebi da oduzme život tako što je prerezao vene. Ubica je ostao živ i prevezen je na ortopediju Banjica, a potom u Urgentni centar, a nakon toga mu je određeno zadržavanje u policiji.

Ubijena Slavica Vasiljević
Ubijena Slavica Vasiljevićfoto: Facebook

15.12.2021.

- David Dudić je došao u stan svoje bake Desanke u popodnevnim časovima i nakon verbalne rasprave je počeo da je davio, a onda je usmrtio ubodima noža i šrafcigera u glavu i grudi. Misli se da je motiv ubistva bio taj što je Desanka odbila da mu da novac za drogu.

Desanka D.
Desanka D.foto: Facebook

Inače, tokom 2020. godine na svakih 11 minuta u svetu je jedna žena ubijena od strane partnera ili člana porodice. Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 350.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko ga trpi, pozovite:

(Espreso/Dijana S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.