icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

kulinarstvo

Pripremite nezaboravan obrok: Napravite sami giros sa svinjetinom

Podeli:

  • 25

Ako ste se uželeli girosa i voleli bi da probate domaći, ništa jednostavnije. Grčki šef nam daje precizna uputstva kako da to uradimo.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Giros ili kako ga Grci zovu Jiros u prevodu znači krug. Drugi naziv je Jiropita što možemo prevesti pita giros, zbog lepinje u kojoj se servira.

 

Letnji hedonista: Uradite za sebe nešto po čemu ćete pamtiti najtoplije godišnje doba

 

Šef Akis Petredzikis odaje i tajnu kako da vam giros bude još uspešniji. Potrebno je meso marinirati i sa vinskim sirćetom koji se dodaje na kraju a daje mu karakterističan okus.

 

Sastojci za 4 porcije:

 

400 gr svinjskog filea
luk srednje veličine
3 grančice ruzmarina
3 grančice origana
2 glavice belog luka, izgnječene
5 kašika maslinovog ulja
5 + 2 kašike belog vinskog sirćeta
so
biber
1 kašikica meda
tzatziki sos kao prilog

 

Samo jedan pogrešan potez vas vodi u kulinarsku katastrofu: Ovako se pravilno sprema tzatziki (FOTO)

 

Priprema:

 

Odvojite belu membranu koja je na vrhu mesa oštrim nožem. Ovo je bitno da bi vam meso bilo meko.
Isecite meso na oko pola santimetra tanke komade .
Prebacite meso u duboku posudu i marinirajte ga na sledeći način:

 

Hrskavo, u kremastom siru: Makarone sa fetom i kikirikijem
 

Marinada:
Odložite da se marinira minimum 6 časova ili preko noći
Tanko nasecite na njega crni luk i beli luk.
Odbacite grančice i dodajte u tiganj sveže začinske biljke.
Dodajte maslinovo ulje, 5 kašika vinskog sirćeta, so, biber i med. Nemojte dodavati previše meda da meso ne bi izgledalo kao da je zagorelo. U jednom momentu, meso će pobeleti ali ne brinite to je zbog vinskog sirćeta.

Odložite da se marinira minimum 6 časova ili preko noći što će značajno popraviti okus mesa.

 

I profesionalni poslastičari se plaše od ovog deserta, ali postoji prosta caka: Ovako se pravi POHOVANI SLADOLED (VIDEO)

 

Priprema:

 

Zagrejte tiganj da bude veoma vreo i dodajte 2 kašike maslinovog ulja i pržite meso.
Ako odjednom stavite previše mesa u tiganj temperatura u tiganju će opasti pa prženje neće biti dovoljno intenzivno.
Kad je gotovo dodati kašiku vinskog sirćeta i promešati.
Servirati u lepinji i sa tzatziki sosom ili možete dodati na giros koji ste stavili u lepinju dodati paradajz, salatu, krompiriće ili nešto drugo po vašem izboru.

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...