Romske organizacije ODUSTALE od JAVNE PODRŠKE koaliciji Da oslobodimo Beograd
Foto: Fonet

provokacija

Romske organizacije ODUSTALE od JAVNE PODRŠKE koaliciji Da oslobodimo Beograd

"Siniša Mali pripada nacionalnoj i političkoj većini. Politička većina može biti ismevana koliko hoćemo, to je sloboda govora", smatra Vesna Rakić Vodinelić

Objavljeno: 14:16h

Tri romske organizacije koje su nameravale da podrže listu "Da oslobodimo Beograd - DS, Nova, SDS, ZEP Zeleni" na beogradskim izborima, odustale su od javne podrške jer su im upućene ozbiljne i opasne pretnje, izjavila je danas prva na toj listi Vesna Rakić Vodinelić.Kako je ona rekla novinarima, te romske organizacije će nastaviti da podržavaju koaliciju, ali "nažalost ne javno". "Neće nas podržavati javno zato što su noćas posle, možda neoprezne, objave fotografije jednoga od njih, doživeli ozbiljne i opasne pretnje, koje su poticale od ljudi koji su skupljali sigurne glasove za danas vladajuću Srpsku naprednu stranku", rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, radi se o pretnjama koje "obećavaju da će im ugroziti život, o pretnjama da će biti napadnuti". "Ovaj događaj jedan je u nizu koji naša zvanična politika, naš establišment, naziva incidentom. On spada u grupu fašističkih napada na društvo", kazala je Rakić Vodinelić. Ona je dodala da taj događaj podjednako predstavlja "napad" kao i transparent koji se pojavio na košarkaškoj utakmici Crvene zvezde, o jednom od igrača koga su nazivali pogrdnim imenima zbog njegove nacionalne pripadnosti. "Moramo da shvatimo da se ne radi o incidentima, već o talasu koji ozbiljno preti nadiranjem fašizma u srpsko društvo, a srpsko društvo to nije zaslužilo", istakla je Rakić Vodinelić.

Vesna Rakić Vodinelić osudila pretnje i nazvala ih talasom fašizma
Vesna Rakić Vodinelić osudila pretnje i nazvala ih talasom fašizmafoto: Fonet

"Ne radi se o incidentima, već o nadiranju fašizma u srpsko društvo", rekla je ona na konferenciji za novinare i pozvala "sva nacionalna veća" da reaguju protiv ovakvih ataka na pojedine romske grupacije.

Na pitanje novinara da li je uvredila Srbe, Jevreje i Rome time što je objavila na tviteru sliku gradonačelnika Beograda Siniše Malog sa brkovima koje je nosio Hitler, ona je rekla da to nikada ne bi uradila da je gradonačelnik Jevrejin ili Rom.

"On pripada nacionalnoj i političkoj većini. Politička većina može biti ismevana koliko hoćemo, to je sloboda govora", smatra ona.

Bonus video:

DAČIĆEV POTRESNI GOVOR NA OČEVOJ SAHRANI: Dragi Desimire, držao sam mnoge govore, ali ovaj je najteži!

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.