icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

MISLITE NA SEBE

POSAO OD KUĆE VAM MOŽE DONETI ZDRAVSTVENE TEGOBE: Evo kako da rešite probleme za vratom, kičmom i grčevima!

Podeli:

Već mesec dana smo prinuđeni da budemo u zatvorenom prostoru i većina nas više od 7 sati provede u nepravilnom položaju tela

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

S ciljem sprečavanja širenja bolesti Covid-19 mnogi zaposleni koji to mogu, sada rade od kuće. Ovakav način rada ima svojih prednosti, ali u većini slučajeva uslovi kod kuće nisu bolji kada je u pitanju naš položaj tela.

 

Zbog sedenja za neprilagođenim stolom, bez dobre potpore za kičmu već primećujete neke bolove u telu, a ako još i ne primećujete fizički stres koje telo trpi zbog nepravilnog držanja, predugog sedenja, istezanja zgloba i korišćenja laptopa, posledice ćete definitivno osetiti kasnije.

 

Ako vam rad postaje sve teži zbog bola koji vam izaziva gledanje u laptop, možda je vreme da obratite pažnju na signale koje vam šalje telo.

 

“Kad počnemo da osećamo bol, možda smo već malo predugo čekali”, kaže za Huff post Alan Hedže, vođa istraživačkog tima za ljudske resurse i ergonomiju Univerziteta Kornel.

 

“Držanje tela u neutralnom, opuštenom položaju tokom rada ključno je za izbegavanje bola. Ako rad od kuća ne prilagodite anatomiji, ubrzaćete nastanak problema s mišićno-koštanim sistemom”, kaže Hedž i dodaje da se zbog rada u nepravilnom položaju mogu javiti problemi s vratom, ramenima, leđima, zglobovima ruku ili nogu, prenosi Tportal.

 

Nastavak na sledećoj strani!

foto: Profimedia

Bol u vratu i ramenima

 

Za upozorenje koje vam šalju vrat i ramena uzrok može da bude vaše držanje.

 

“Ako gledate u nisko postavljen monitor, savijaćete vrat i glavu napred i dole, a ako je monitor na pravilnoj visini, prirodno će vas podići i smestiti u naslon stolice”, kaže Karen Lising, vlasnica komapnije specijalizovane za procenu anatomskog položaja na radnim mestima.

 

U slučaju bola u ramenima i vratu, vodič sastavljen na Univerzitetu Kornel savetuje postavljanje monitora u nivou očiju kako bi vrat i ramena bili u neutralnom položaju. Pored toga, često korišćene predmete postavite bliže da se telo ne bi nepotrebno naprezalo dok ih koristite.

 

Ako od kuće radite na laptopu i trenutno nemate novca za nadogradnju, na raspolaganju imate anatomsku podršku koja ništa ne košta. Lising preporučuje postavljanje laptopa na sto, po mogućnosti u visini lakta. On preporučuje čestu, čak i dva puta na sat, promenu lokacije i položaja zbog bolje cirkulacije.

 

foto: Profimedia

Umor očiju

 

Predugim gledanjem u bleštav ekran računara terate oči na naporan rad, a ta navika može da vas dovede do stanja koje nazivamo digitalno naprezanje očiju. Karakterišu ga glavobolja, zamagljen vid, suve oči i bolovi u vratu i ramenima.

 

“Naprezanje očiju uobičajeno je za one koji ne uzimaju predah od gledanja u ekran”, kaže Lising.

 

Rešenje ovog problema može da bude rad u okruženju s više prirodnog svetla i uzimanje češćih predaha. Da biste pružili pravilan predah očima, držite se pravila 20-20-20 američkog udruženja za optometriju: “Svakih 20 minuta napravite pauzu od 20 sekundi za gledanje nečeg udaljenog 20 stopa (odnosno 6 metara).”

 

U uslovima rada od kuće, Lising preporučuje da to bude u blizini prozora s prirodnim svetlom, po mogućnosti pod uglom od 90 stepeni prema ekranu, koje je daleko bolje za oči od bilo kojeg veštačkog izvora svetlosti.

 

Zategnuti bokovi

 

Leđa zapravo ne bi smela da stoje ravno, nego nagnuta od 15 do 20 stepeni i s podrškom naslona, kako bi bokovi bili otvoreni.

 

‘Kad sedite s leđima pod 90 stepeni, fleksori kuka postaju previše zbijeni jer su pomalo stisnuti, pa kad nakon dužeg vremena ustanete iz stolice, imate osećaj kao da vam je 100 godina”, kaže Lising i upozorava na povezanost zbijenih kukova s brojnim bolovima u leđima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...