icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Biznis

TERMINAL U DOBANOVCIMA Globalni logistički gigant COSCO i Nelt počeli saradnju

Podeli:

Najveća kineska pomorska logistička kompanija COSCO (China Ocean Shipping Group) krenula je sa obavljanjem transporta preko Neltovog intermodalnog terminala u Dobanovcima, a očekuje se da će godišnji transport biti iznad 7.000 kontejnera.

foto: Facebook
foto: Facebook

Pristizanjem teretnog voza iz luke Pirej u Grčkoj na intermodalni železnički terminal kompanije Nelt u Dobanovcima, zvanično je počela saradnja između COSCO-a i Nelta.

 

Kako je saopšteno danas iz Nelta, COSCO, jedan od globalnih lidera u oblasti logistike, prepoznao je Neltov intermodalni terminal u Beogradu, kao logističko čvorište Balkana zahvaljujući odličnoj lokaciji, tehničkim i tehnološkim prednostima.

Uočili smo potrebu tržišta Srbije i neposrednog okruženja u regionu za dodatnim rešenjima transporta robe sa Dalekog istoka. Korisnicima je potreban redovan i pouzdan servis. Očekujemo transport više od 7.000 kontejnera na godišnjem nivou", kaže Erih Košuta u ime kompanije Dragon Maritime koja je agent COSCO-a za područje Srbije i zapadnog Balkana.

 

Skraćenje tranzitnog vremena u odnosu na severne luke Jadrana predstavlja benefit korisnicima, ali i oslanjanje na intermodalni terminal Nelta sa kojim povezujemo luku Pirej, jer pruža široku logističku podršku potrebnu za uspostavljanje ovog toka", dodao je Košuta.

 

Ivan Milićević, menadžer operacija i razvoja Nelta LSP, takođe, ističe da se, s obzirom na činjenicu da je Pirej prvo čvorište na ruti transporta robe sa Dalekog istoka ka Evropi, od ove saradnje očekuje da će u značajnoj meri smanjiti vreme tranzita.

 

Nadamo se da će ovaj servis obezbediti našem tržištu značajnu alternativu u logističkim tokovima", naveo je Milićević.

 

Neltov terminal je prugom povezan sa svim evropskim lukama i kopnenim terminalima. Autoputevi E-75 i E-70 se ukrštaju na udaljenosti od šest kilometara od terminala, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" udaljen 10 kilometara.

 

Unutar logističkog centra Nelta funkcioniše i carinska ispostava sa skladištem, što omogućava punu podršku i fleksibilnost različitim procesima i robnim tokovima. Novim setom logističkih usluga koje su pokrenute aktiviranjem intermodalnog terminala, klijentima je omogućeno smanjenje logističkih troškova, kao i brži, sigurniji i kvalitetniji transportni servis.

Kompanija COSCO je do kraja februara 2017. posedovala ukupno 311 kontejnerskih brodova, ukupne nosivosti 1.64 miliona TEU, što je porast od 97,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, čime zauzima četvrto mesto u svetu po obimu flote kontejnerskih brodova.

 

Pored toga, kompanija ima porudžbine za 33 kontejnerska broda, ukupne nosivosti 542,776 TEU. Trenutno, COSCO "shipping" linije opslužuju 332 međunarodne i domaće pomorske rute, čime je pokriveno 254 luka u 79 država i regiona u celom svetu. Kupovinom većinskog udela u luci Pirej, COSCO je napravio jednu od najbrže rastućih luka na svetu i obezbedio kontrolu nad jednom od ključnih ulaznih tački u Evropi preko koje namerava da stimuliše robne tokove u uvozu i izvozu.

 

Nelt Srbija, osnovan 1992. godine, deo je Nelt Grupe, a osnovna delatnost kompanije je trgovina.

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...