NOVI EVROPSKI ZAKON STUPINO NA SNAGU: Bezbednost i privatnost korisnika biće POBOLJŠANA
Društvene mreže, Foto: Profimedia

tehnologija

NOVI EVROPSKI ZAKON STUPINO NA SNAGU: Bezbednost i privatnost korisnika biće POBOLJŠANA

Do sada je obuhvaćeno osam platformi društvenih mreža i prodavnice mobilnih aplikacija

Objavljeno:

Evropski Zakon o digitalnim uslugama (DSA) stupio je danas na snagu, a reč je o skupu propisa fokusiranih na zaštitu korisnika na mreži i sprečavanje širenja štetnog i nezakonitog sadržaja koji krši uslove korišćenja usluge platforme.

Zakon će se u početku primenjivati na najveće platforme, sa ciljem da zaštiti osnovna ljudska prava kao što su privatnost i sloboda govora, prenosi AP.

Do sada je obuhvaćeno osam platformi društvenih mreža: Fejsbuk, TikTok, X (Tviter), Jutjub, Instagram, LinkedIn, Pinterest i Snepčet, kao i pet onlajn trgovina: Amazon, Booking.com, kineski AliEkpress i nemački Zalando.

Instagram, Facebook, Društvene mreže
foto: Profimedia

Zakon se odnosi i na prodavnice mobilnih aplikacija Google Play i Apple-ov App Store, Google pretragu, google mape, Microsoft pretraživač Bing, kao i Vikipediju.

Najviši nivo regulative

Lista EU je zasnovana na podacima koje su dostavile platforme. One sa 45 miliona ili više korisnika - ili 10 odsto stanovništva EU - suočavaju se sa najvišim nivoom regulative DSA.

Briselski insajderi su, međutim, ukazali na neke značajne propuste, kao što su eBai, Airbnb, Netfliks, pa čak i PornHub. Lista nije konačna i moguće je da i druge platforme budu naknadno obuhvaćene.

Svaka kompanija koja pruža digitalne usluge Evropljanima na kraju će morati da se pridržava Zakona o digitalnim uslugama, međutim, za razliku od najvećih platformi imaće manje obaveza.

Fejsbuk, Društvene mreže
foto: Profimedia

Neprikladan sadržaj, govor mržnje, uznemiravanje

Platforme su predstavile nove jednostavnije načine za prijavljivanje nelegalnog onlajn sadržaja, koji će kompanije biti u obavezi da brzo i objektivno uklone.

TikTok je korisnicima dao dodatnu opciju za označavanje video zapisa, kao što su govor mržnje i uznemiravanje, ili prevare, koje će pregledati dodatni tim stručnjaka, prema aplikaciji kineske matične kompanije BiteDance.

Novčane kazne "teške" milijarde

DSA takođe prilikom oglašavanja zabranjuje ciljanje ranjivih kategorija ljudi, uključujući decu, na osnovu njihovih aktivnosti na mreži.

Za kršenje odredbi ovog zakona, tehnološke kompanije mogu da se suoče sa novčanim kaznama u vrednosti do 6 odsto prihoda, što bi moglo iznositi milijarde, ili čak zabranu poslovanja u Evropskoj uniji.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.