Should I Stay or Should I Go: 14 godina je prošlo otkako je otišao Džo (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Punk's not dead

Should I Stay or Should I Go: 14 godina je prošlo otkako je otišao Džo (FOTO) (VIDEO)

Zbog načina sviranja gitare dobio je nadimak Stramer (engl. to strum - drndati), a zbog pesničkog buntovništva mesto u istoriji rokenrola...
Objavljeno: 14:59h

Treći album "London Calling" iz 1979. godine, koga su brojni muzički kritičari ocenili su kao jedan od najboljih rokenrol albuma svih vremena, vrhunac je Stramerovog stvrlaštva. Ne bez razloga. Prepoznatljivom muzičkom izrazu, Džo je, pored već postojećeg rege uticaja, dodao elemente rokabilija, džeza, soula, ska muzike i fanka. Udaljavnje benda od prvobitnog muzičkog stila i izraza, donelo je Klešu popularnost globalnih razmera.

Sve što je posle trećeg albuma nastalo, nije uspelo da dostigne prethodne domete. I pored uspeha petog albuma "Combat Rock" iz 1982, slava, droga, sukobi sa zakonom, u velikoj meri utiču na odnose unutar benda, koji će, manje ili više, takvi i ostati do samog kraja.

Džo Stramer je raspustio Kleš početkom 1986. godine. Sve do 1999. samostalno je sarađivao sa brojnim producentima i stvarao filmsku muziku, a glumio je i u nekoliko filmova. Između '99. i 2002. godine nastupao je sa bendom The Mescaleros, sa kojim je snimio tri albuma.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.