FILM "SPECIJALNO VASPITANJE" NA KURIR TELEVIZIJI: Pogledajte kultni film večeras u 22.50 časova
Foto: Kurir tv

najava

FILM "SPECIJALNO VASPITANJE" NA KURIR TELEVIZIJI: Pogledajte kultni film večeras u 22.50 časova

Film "Specijalno vaspitanje" je upečatljiva i verodostojna priča o štićenicima doma za maloletničku delikvenciju i njihovim vaspitačima.

Objavljeno:

Večeras od 22.50 časova na programu Kurir televizije je film „Specijalno vaspitanje“.

Ovaj domaći film je prvo ostvarenje reditelja Gorana Markovića, a doneo mu je veliku popularnost, kao i brojna domaća i inostrana priznanja. Scenario potpisuju Miroslav Simić i Goran Marković.

Film "Specijalno vaspitanje" je upečatljiva i verodostojna priča o štićenicima doma za maloletničku delikvenciju i njihovim vaspitačima.

Pera Antić zvani Trta je maloletni delikvent, živi sa majkom u velikom siromaštvu, a hranu i novac nabavlja krađom. Nakon hapšenja njegove majke, primoran je da dođe u Beograd, u popravni dom na prevaspitavanje. Tamo nailazi na haotično stanje, tuču i svakodnevna podmetanja štićenika doma. Kada u dom dođe novi vaspitač, Žarko Munižaba uvodi sasvim drugačije metode rada, koje podrazumevaju i fizičku silu. Iako vrlo često dolazi u sukob sa direktorom i psihologom, ne odustaje od svog prevaspitavanja, a ubrzo svojim metodama zadobija poverenje dece i donekle uspeva da sredi haotično stanje u domu. Njegova koncentracija posebno je okrenuta štićeniku Ljupčetu, koji od majčine smrti ne govori. Trta i Ljupče biće osumnjičeni da su ukrali novac iz stana Ljupčetove simpatije, a u strahu da budu nepravedno optuženi kradu automobil i ginu prilikom bega.

Film je snimljen 1976. godine, a premijerno je prikazan 1977. godine na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, gde je dobio niz nezvaničnih nagrada, dok je Ljubiša Samardžić, za ulogu miliconera Caneta, dobio Zlarnu arenu za mušku epizodnu ulogu.

Uloge tumače Slavko Štimac, Bekim Fehmiju, Aleksandar Berček, Ljubiša Samardžić, Milivoje Mića Tomić, Cvijeta Mesić, Branislav Lečić, Ratko Tankosić, Hasim Ugljanin, Olivera Ježina, Rade Marković, Jovan Janićijević Burduš, Slobodan Aligrudić, Radmila Savićević, Milka Lukić, Josif Tatić, Vladan Živković, Mirjana Blašković i drugi.

(Espreso/promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.