Perhan iz Doma za vešanje nas je napustio pre 17 godina: Ovo je najtragičnija ex Yu glumačka priča!

Skupo platio radoznalost!

Perhan iz Doma za vešanje nas je napustio pre 17 godina: Ovo je najtragičnija ex Yu glumačka priča!

Glumac koga je otkrio Emir Kusturica, iako nije uspeo da upiše filmsku akademiju, svojevremeno je proglašen za jednog od 5 najboljih glumaca u Evropi
Objavljeno:

Davor Dujmović je umro 31. maja 1999. godine, a ovog sarajevskog glumca najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu "Dom za vešanje". Nadimak Perhan mu je zauvek ostao, a ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv je dobio sasvim slučajno. Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale. - Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao - pričao je Dujmović.

Printscreen
U obližnji restoran, gde bi svraćao na sok, došli su i Emir Kustirica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za "Oca na službenom putu". On je to prihvatio i posle toga je krenulo probno snimanje, gde se pokazalo da je savršen za ulogu. Posle filma "Otac na službenom putu", odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i posle toga nije više ni pokušavao.
Printscreen
Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice "Dom za vešanje", posle koga je proglašen za jednog od 5 najboljih glumaca u Evropi. Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali se početkom 90-ih "navukao" na drogu. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno. - Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal' pa sam radoznal'", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću - pričao je tada glumac.
Printscreen
Rat je Davora zatekao u Sarajevu. Razočaran odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji "Underground". Posle završetka rata Davor je otišao u Banjaluku, gdje je osnovao fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv "Davor Dujmović". Nakon Banjaluke eje prešao u Sloveniju i to kod devojke sa kojom je živeo posednjih meseci svog života. Slobodno vreme provodio je u prirodi sa konjima, borio se se s jakom depresijom i alkoholom. U 30. godini počinio je samoubistvo u Novom Mestu. Voleo je Stonse, Stinga i Boba Marlija.

Avaz.ba

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.