ESPRESO VAS VODI NA KONCERT: Delimo 5x2 karte za Svetski dan džeza u Domu omladine
Foto: Nemanja Đorđević

poklon čitaocima

ESPRESO VAS VODI NA KONCERT: Delimo 5x2 karte za Svetski dan džeza u Domu omladine

Večeras, 30. aprila od 21h, nastupiće austrijski saksofonista Ulrih Drehsler s projektom "Liminal Zone" i pijanista Dejan Ilijić

Objavljeno:

Prvih petoro čitalaca koji se jave u inbox facebook strane Espreso Kultura, a koji nisu dobijali nagradu Espreso portala u poslednjih mesec dana, dobiće po dve karte za koncert u Domu omladine!

***

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, i to kao zvaničan UNESCO praznik. Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”.

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem džez koncerata, čija misija je popularizacija ove vrste muzike i pogleda na svet kod najšire publike. Koncert povodom Svetskog dana džeza je prva u nizu aktivnosti u susret jubilarnom, 35. Beogradskom džez festivalu, koji će u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom Grada Beograda biti održan od 22. do 27. oktobra 2019. Kao i svake godine publika će imati priliku da čuje preko 20 izvođača i upozna se sa najkvalitetnijim i najaktuelnijim dostignućima na svetskoj i domaćoj džez sceni.

Ulrih Drehlser
Ulrih Drehlser foto: Aleksandar Stojković

Ove godine za Svetski dan džeza publici predstavljamo sasvim poseban, dvostruki muzički program, kojim pokazujemo svu raznolikost džeza kao umetničke muzike, uzbudljive i aktuelne u muzičkim tokovima 21. veka, bliske svim generacijama. Ulrih Dreksler (Ulrich Drechsler) i Peter Zirbs, nosioci najaktuelnijih muzičkih tokova sa austrijske scene, predstaviće dinamičnu duo postavu „Azure“, a jedan od ključnih srpskih džez muzičara nove generacije, lider sastava EYOT, Dejan Ilijić, premijerno će promovisati svoj novi klavirski solo album „DYAD“.

Ulrih Dreksler (tenor saksofon, elektronika) i Peter Zirbs (elektronika) u programu „Azure“ istražuju bezgranični svet zvukova, bitova, elektronike i melodija, koje uvezuju sa muzičkim korenima. Svojim intimnim čitanjem džeza u svetlu elektronike donose novu dimenziju i svež pogled na budućnost ovog muzičkog pravca.

Dejan Ilijić, frontmen niške grupe Eyot, do sada je objavio tri solo albuma, koja su izdata za američko tržište: „Eyot“ (2006, Ninety and Nine Records), „The Journey“ (2011, Magnatune), „Sun“ (2012, Magnatune), kao i album u saradnji sa američkim muzičarem Kentom Gustavsonom, „I am Here“ (2009, Ninety and Nine Records).

U Ilijićevom sviranju se ističu emotivnost i energija sa kojima prilazi svakom nastupu, a koji su postali zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solo rada.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.