ZA ŠAKU LJUBAVI: Estradnjaci i srpski film
Foto: Promo

srpska estrada na filmu

ZA ŠAKU LJUBAVI: Estradnjaci i srpski film

Evo kako su srpski estradnjaci pokazivali kada jer na njih došao red da budu deo filma

Objavljeno:

Kada su ovdašnji film i njegovi povreweni ukrasi u pitanju, nije sve u rokenrolu ovog () ili onog () tipa, nekako je prirodno da ima nešto i u estradi, nazovimo top tako, narodskijeg tipa.

Naravno, taj spoj je prisutan i u holivudskom i filmovima sa različitih merdijana decenijama i decenijama unazad, a evo kako su srpski estradnjaci pokazivali kada jer na njih došao red da budu deo filma. I, da, ovaj izbor bi definitivno izgledao drugačije da je zbilja snimljen dugo i bučno najavljivani akcioni spektakl Gospođica Li spasava svet sa Gogom Sekulić u značajnoj roli.

  • Lepa Brena

Najsveobuhvatniju filmografiju tog tipa, ima Lepa Brena; dakako, ako ostvarenja u sklopu trilogije Hajde da se volimo shvatimo i prihvatimo kao filmove. Jer, ako ćemo pošteno, ona su filmovi tek u širem shvatanju pojma, pre će biti da su to kolekcije budućih video-spotova uokvirene nekakvim narativom i brzpoteznim skečevima. Legimitet su im dale i velike glumačke zvezde koje su se u desetinama pojkavljivala u tim ready-made delima. A kada se raziđe magla biografskih stavki i brojeva, najznačajnije je pojavljivanje Lepe Brene u Tesnoj koži, i to možda zahvaljujujući onoj čuvenoj rečenici: „Lepu Brenu za četiri osobu“.

  • Snežana Babić – (Super) Sneki u Tesnoj koži 4

Kada je reč o serijalu Tesna koža, kanda je dobro poznat zahvat po kome se u svakom od delova pojavljivale pevačica u scenama derneka; tako je nakon Lepe Brene, Zorice Marković i Suzane Perović, u Tesnoj koži 4 u istom svojstvu gostovala Snežana Babić – (Super) Sneki, iza čega je ostao nezaboravni manični Sneki rep kao glavolomna brzalica koja se zbiva jednom u recimo, par decenija. Na stranu to što je tadašnji rep u zametku time izvršio primetan upliv u glavnotokovski srednjački profilisanu Tesnu kožu.

  • Svetlana Ceca Veličković u Nečistoj krvi

Sa današnje tačke gledište nejasan je rezon pojavljivanja ovdašnje najveće folk –zvezde u ovih tridesetak godina u ovom krajnje neveštom i neportrebnom filmskom iščitavanju Stankovićevog klasika (zapravo, više Stankovićevih dela). Doduše, tu su bili i: Rade Šerbedžija, Meto Jovanovski, Ljuba Tadić, Filip Gajić, Dušica Žegarac, Neda Arnerić, Slobodan Ćusdtić... Nečista krv je pravično brzo zaboravljena, pre par godina je izronila u vidu bizarne televizijske serije začudnih montažnih i narativnih postupaka, tako da je taj film sada zanimljiv, sva je prilka, samo prekaljenim i neustrašivim pop-kulturnim ezotericima, arheolozima i etnolozima.

  • Dragana MirkovićSlatko od snova

Ipak je najdalje na ovom polju otišla Dragana Mirković u vlastitoj filmskoj produkciji, trešoljupcima i dalje privlačnom i voljenom ostvarenju Slatko od snova. Slatko od snova (1994) je u striktno holivudskom smislu star vehicle (projekat skrojen po meri glavne zvezde), ali je u isti mah i vanity project (projekat urađen ponajpre iz taštine). Dragana Mirković, očito imajući u vidu snevani međunarodni proboj, tu glumi radnicu Mekdonaldsa koja, spletom bajkovitih okolnosti, postaje ogromna pevačka zvezda Deni. Pesme su i na engleskom jeziku, film zbunjuje svojim minimalistički-futirističkim dizajnom (uz jasan žig sankcijskih srpskih devedesetih godina 20. veka), nevberovatnim snimateljskim rešenjima, a na njemu je radiolo podosta krupnih imena – Alerksandar Barišić i Srđan Dragojević (u svojstvu scenarista); te glumci Nebojša Bakočević, Milorad Mandić Manda, Velimir Bata Živojinović, Branka Katić, Zoran Cvijanović, Branko Cvejić, Gorica Popović..., te Gioganny Fantastico, Rambo Amadeus i Delča.

foto: Promo
  • Boris Novković i Mira Kosovka u Špijunu na štiklama

Istina je, ova konfekcijska komedija, jugoslovenska replika klasika Neki to vole vruće Bilija Vajldera, svojom estradnom brzopoteznošću bacila je snažnu senku na dotašnji rediteljski opus velikog Milana Jelića, autora nezaboravnog Bubašintera. Špijun na štiklama (sa Milanom Gutovićem, Mirom Furlan, Borisom Dvornikom, Milenom Dravić, Milanom Štrljićem ... u najzamašnijim ulogama), priča o komediji zabunu iz sveta diskografskih ratova oko preduzeća pod vođstvom Livadinke Kukurić (!), puka je zbirka najjednostavnijih i najupitnijih opštih mesta i poteza, a za temu ovog pregleda zanimljivo je da su ovom filmu svoje tada aktuelne hitove izveli Boris Novković (Dok svira radio) i neponovljiva Mira Koovka, sa numerom Jednu noć sa tobom , te mediteranskim popom Za šaku ljubavi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.