OSAM IZVOĐAČA KOJI REDEFINIŠU BUGARSKU MUZIKU
Foto: Bandcamp

region

OSAM IZVOĐAČA KOJI REDEFINIŠU BUGARSKU MUZIKU

Najveća svetska nezavisna muzička platforma, Bandcamp, objavila je duži tekst u kom izdvaja osam izvođača iz Bugarske koji po njihovom mišljenju predstavljaju najzanimljivije pojave u muzičkoj kulturi naših jugoistočnih suseda.

Objavljeno: 17:42h
foto: Bandcamp

Kayno Yesno Slonce je čalgija - tip orkestra kakav je gotovo isključivo postojao u balkanskim zemljama uključujući i Srbiju do početka 20. veka, sa tradicionalnim, netemperovanim muzičkim instrumentima. U Srbiji trenutno postoje svega dve čalgije - Belo platno i Beogradska čalgija. Zbog njihove posvećenosti tradicionalnoj bugarskoj i balkanskoj muzici, Bandcamp je verovatno na prvo mesto svoje liste stavio upravo sastav Kayno Yesno Slonce.

foto: Bandcamp

Mytrip je ambient tehno projekat iza kojeg stoji Angel Simičijev, suosnivač etikete Amek.

Omori je dark ambient projekat iza kojeg stoji Stojan Jovčev.

Cyberian je dub ambient projekat iza kojeg stoji Stefan Bačvarov.

foto: Bandcamp

Oranitza je sastav koji se kreće "sigurnim" stazama između etno muzike i etno džeza, sa barem na srpskoj sceni mnogo puta viđenom i čuvenom kombinacijom modernih rearanžmana tradicionalnih etno pesama i džeza. Ipak pesma Ehtiopa pokazuje da su sposobni i za zanimljive autorske ethno jazz radove. Treba računati na njih u budućnosti. Česti izleti u etiopske jazz fraze takođe su neuobičajeni spoj.

foto: Bandcamp

Anna Bo strvara gothic synthwave sa pevanjem na engleskom.

foto: Bandcamp

Žljč stvara hip hop na bugarskom. Razumemo poneku reč, dok matrice zvuče kao slabiji ešalon srpskog hip-hopa. Očigledno ukrajinski hip-hop još nije dopro do Bugarske da donese zaista inspirativni zvuk slovenskog hip hopa.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.