NIJE MU SE DALO DA DOŽIVI STOTU: Legendarni indijski GLUMAC preminuo u 98. godini!
Tragičan kraj Dilipa Kumara, Foto: Profimedia

ŠTETA

NIJE MU SE DALO DA DOŽIVI STOTU: Legendarni indijski GLUMAC preminuo u 98. godini!

Napustio nas slavni filmski glumac

Objavljeno:

Dilip Kumar, jedan od najranijih i najpoznatijih indijskih filmskih glumaca, umro je u Mumbaiju u 98. godini. Prava legenda, Kumar je glumio u više od 65 filmova tokom gotovo pet decenija, igrajući uloge koje su se kretale od ikoničkih do simpatičnih.

U bolnicu je primljen 30. juna nakon što se požalio na dah. Mesecima je često bio bolestan. Iza Kumara je ostala njegova supruga Saira Banu, sama bolivudska glumica. Par nema dece. Počasti se nižu na društvenim mrežama legendarnom glumcu - političari, bolivudske zvezde, pa čak i istoričari izrazili su saučešće.

Dilip Kumar rođen je kao Yusuf Khan decembra 1922. u Pešavaru - u današnjem Pakistanu - pre podele Indije. Poput nekih njegovih muslimanskih savremenika, preuzeo je hinduističko ime - Dilip Kumar - kad se pridružio hindskoj filmskoj industriji.

Debitovao je 1944. u Jwaar Bhati, ali u slavu ga je vinuo hit iz 1949. Andaz. U ljubavnom trokutu blokbastera glumili su i Nargis i Raj Kapor, koji su postali proslavljeni glumci. Kumarov biograf Lord Meghnad Desai upoređuje ga s holivudskim velikanom Marlonom Brandom ili talijanskom legendom Marselom Mastroianijem.

- Dilip Kumar bio je verovatno najbolji glumac u indijskoj kinematografiji. Postoje zvezde, neke čak i veće od njega, ali ne i bolji glumac. Bio je najbolji tragični glumac svojih dana, ali i uspeo u komediji- rekao je za BBC.

- Neki od njegovih filmova - Mela, Naya Daur, Ganga Jumna, Devdas i Mughal-e-Azam - bili su superhitovi. Kumar je igrao niz uloga, uključujući seljana, simpatičnog urbana, bengalskog gospodina i gegavog heroja, pre nego što je 1970-ih prešao na plaćanje starijih, sporednih uloga- rekao je gospodin Desai.

- Dilip Kumar kroz svoje je filmove odražavao indijsku političku i društvenu evoluciju. Kako je nazavisna Indija rasla, napredovala, nailazila na poteškoće i suočavala se s izazovima, uloge Dilipa Kumara pričale su priču dok se odvijala.

Kumar je počašćen prestižnim filmskim nagradama i sa dve najviše civilne nagrade u Indiji. Oženio se Sairom Banu 1966. a zajedno su glumili u nekoliko hit filmova. Kumar se poslednji put u filmu pojavio 1998. godine.

Bonus video:

09:07

ESPRESO INTERVJU: Filip Vukosavljević

(Espreso, BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.