IZLOŽBA U PUPINOVU ČAST: Vek od proglašenja naučnika za počasnog građanina!
Foto: Wikipedia

manifestacija u zrenjaninu

IZLOŽBA U PUPINOVU ČAST: Vek od proglašenja naučnika za počasnog građanina!

U čast 100 godina od proglašenja naučnika Mihajla Pupina za počasnog građanina Velikog Bečkereka, u Zrenjaninu će na Trgu slobode biti organizovana izložba koju realizuju udruženje građana “Godina Pupina Zrenjanin” i “Zrenjaninska eksplorativa” uz podršku grada Zrenjanina.

Objavljeno:

Kako je najavljeno, otvaranju izložbe u petak, 22.oktobra u 13 časova će prisustvovati rukovodioci Narodnog doma “Mihajlo I. Pupin” iz Idvora i predstavnici fondacije “Mladen Selak” iz Beograda.

Tokom prepodneva predstavnici Doma iz Idvora i autori monografije “Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin”, Dragoljub Martinović i Dragoljub Cucić, uručiće zrenjaninskoj Gimnaziji paket knjiga – monografije “Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin”.

Pupin je postao počasni građanin ovog grada odlukom Skupštine tadašnjeg Velikog Bečkereka, 1921. godine. U znak zahvalnosti kao i zbog bliske saradnje sa štamparijom Milana Jevtića koji je kasnije štampao prvo izdanje knjige „Od pašnjaka do naučenjaka“, Mihajlo Pupin je u Bečkereku 1922. godine kupio kuću.

Kuća Mihajla Pupina, u ulici Kej 2.oktobra, sve vreme je bila uknjižena na njegovo ime do 1948. godine ali on nikada u njoj nije živeo. U toj kući je živela njegova sestra sa decom.

Iako se rekonstrukcija ove kuće, koja se prostire na 400 kvadratnih metara, najavljuje godinama, nije se odmaklo dalje od postavljanja spomen table. Dom Mihajla Pupina je u lošem stanju, neobnovljen. Ipak, njegovo ime sa ponosom nosi ovdašnji Fakultet tehničkih nauke, ispred čije zgrade se nalazi bista poznatog naučnika.

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.