DODELJENA NINOVA NAGRADA: Pobednica je Milena Marković za roman "Deca"! (FOTO)
Milena Marković, Foto: Ana Paunković

bilo je bojkota, povlačenja dela...

DODELJENA NINOVA NAGRADA: Pobednica je Milena Marković za roman "Deca"! (FOTO)

O nagradi, pored Pančića, odlučivali su i Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević. Dodelu i 2022. prati bojkot pojedinih autora, a svoje delo povukao je Aleksandar Jugović

Objavljeno:

Književnica Milena Marković je 68. je dobitnica Ninove nagrade, najznačajnijeg književnog priznanja u Srbiji za roman Deca. Ona je inače šesta žena u istoriji koja je dobila Ninovu nagradu.

Dodela NIN-ove nagrade
foto: Ana Paunković

Žiri je doneo odluku na ovaj način: troje je glasalo za Milenu, a po jedan glas žirija za Davida Albaharija i Srđana V. Tešina.

Ninov žiri, kojim predsedava Teofil Pančić, saopštio je da je najbolji roman u 2021. godine delo Deca.

Dodela NIN-ove nagrade
foto: Ana Paunković

O nagradi, pored Pančića, odlučivali su i Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević. Dodelu i 2022. prati bojkot pojedinih autora, a svoje delo povukao je Aleksandar Jugović.

Romani šest autora - Ilije Đurovića "Sampas" (Treći trg / Srebrno drvo), Enesa Halilovića "Ono o čemu se ne može govoriti" (Laguna), Milene Marković "Deca" (LOM), Vladimira Kopicla "Španska čizma" (Laguna), Srđana V. Tešina "Mokrinske hronike" (Arhipelag) i Davida Albaharija "Pogovor" (Čarobna knjiga) odabrani su za finale Ninove nagrade za 2021. godinu.

1 / 8 Foto: Ana Paunković

Na adresu nedeljnika Nin je do zaključenja konkursa pristiglo 196 knjiga. Književna nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prvi laureat je Dobrica Ćosić. Kolumnista Kurira Svetislav Basara nagrađen je prošle godine za roman "Kontraendorfin".

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.