OVO SU 3 JASNA ZNAKA LJUBOMORE U VEZI: Nikako ih ne ignorišite, morate da ih otkrijete NA VREME
Ljubomora, Foto: Shutterstock

VAŽNO JE DA ZNATE

OVO SU 3 JASNA ZNAKA LJUBOMORE U VEZI: Nikako ih ne ignorišite, morate da ih otkrijete NA VREME

Morate da znate ovo

Objavljeno:

Znakovi toksične ljubomore često su suptilni, ali ne smeju se zanemariti. Kad se javljaju u odnosima, mogu izazvati veliku štetu i negativno uticati na emocionalno i mentalno zdravlje pojedinca, a isto tako i na celu vašu vezu.

Vernesa Roberts, PsyD, LMFT, terapeutkinja, za Self.com kaže da osećaj nelagodnosti obično proizlazi iz teskobe, sumnje, paranoje ili nesigurnosti – a sve to može prirodno nastati kad se plašite da ćete izgubiti nekoga ko vam je važan.

Međutim, kad sumnja u sebe preraste u nestalne i iracionalne optužbe ili kontrolišuće ponašanje koje izaziva osećaj krivice, tada je ljubomora znak nečeg ozbiljnijeg. Postoje stavke po kojima ćete lako prepoznati radi li se o zdravoj ili nezdravoj ljubomori.

Znakovi ljubomore u vezi koje ne smete zanemariti

Svako ima trenutke kad ga ljutnja nadvlada i kad reaguje na načine na koje nije previše ponosan. Međutim, ako često pazite šta ćete reći u blizini svog partnera ili pazite da jedan pogrešan potez ne dovede do svađe, napravite korak unazad i zapitajte se zašto ste toliko oprezni – ističu stručnjaci.

Ono što je sigurno jeste to da bi trebalo da možete iskreno izraziti svoje mišljenje, čak i ako se možda partner ne slaže s vama. Osećaj navale teskobe dok očekujete njihovu reakciju način je na koji vam vaše telo govori da se ne osećate sigurno s tom osobom i važno je slušati taj instinkt.

Takođe, u ovu kategoriju spada i manipulacija jer osobe koje su toksično ljubomorne mogu koristiti manipulativne tehnike kako bi postigle ono što žele. To može uključivati krivicu, ucenu, pretnje ili čak emocionalno iscrpljivanje partnera.

Manipulacija je oblik emocionalnog zlostavljanja i može imati dugoročne negativne posledice po partnerovo samopouzdanje i dobrobit. Zato je upravo važno prepoznati to na vreme i preduzeti potrebne korake.

Kontroliranje

Osoba koja je toksično ljubomorna često će pokušavati da kontroliše svaki aspekt partnerovog života. Kontrola može biti suptilna, ali postupno raste i preuzima sve više prostora u odnosu.

Ovo se odnosi na stavku kad partner pokušava da vas potpuno odvoji od drugih ljudi, uključujući i prijatelje i porodicu, i to je znak koji nikad ne bi trebalo da ignorišete. Ako vaš partner neprestano omalovažava vaše voljene ili pokušava da vas natera na mišljenje da su oni jedine osoba kojima možete verovati, budite oprezni. Umesto da pokušavaju da vas “zaštitite”, možda vas zapravo isključuju iz vašeg sistema podrške kako bi vas kontrolisali i manipulisali vama, piše Lepota i zdravlje.

Narušavanje privatnosti

Osobe koje su toksično ljubomorne često će prekršiti granice privatnosti svog partnera. To može uključivati čitanje partnerovih poruka ili čak praćenje n

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.