JEDAN VITAMIN UNIŠTAVA SVE ALERGIJE I DOBRO VAM JE POZNAT! Treba ga imati svaka kuća
Foto: Profimedia

ALERGIJE SA PROLEĆEM

JEDAN VITAMIN UNIŠTAVA SVE ALERGIJE I DOBRO VAM JE POZNAT! Treba ga imati svaka kuća

Ako imate sezonske prehlade (javljaju se uvek u isto doba godine) koje traju duže od nedelju dana, vrlo je moguće da se ne radi o prehladi nego o alergijskom rinitisu...

Objavljeno: 13:01h

Poslednjih godina sve više alergija - alergijski rinitis, poprima epidemijske razmere. Iako se ranje verovalo da se alergije razvijaju u ranom detinjstvu i mladosti, sada je dokazano da se nove alergije mogu pojaviti u svakom životnom dobu. Svake godine sve više ljudi postaje alergično na neku vrstu polena ili hrane.

Ako imate sezonske prehlade (javljaju se uvek u isto doba godine) koje traju duže od nedelju dana, vrlo je moguće da se ne radi o prehladi nego o alergijskom rinitisu. Alergijski rinitis, sa ili bez upale sinusa i konjuktiva, zajedno sa astmom predstavlja najučestaliju hroničnu nezaraznu bolest.

Kao razlog sve učestalijih alergija navode se nagle klimatske promene koje slabe imunitet, sve raniji dolazak proleća, te zagađenje vazduha i hrane.

alergija
foto: Profimedia

Šta pomaže?

Kada izađete, polen sa drveća, trave i korova u ovo doba godine predstavlja „crvenu zastavicu“ za ljude sa alergijama. Izbegavajte šetnje kada je vetrovito, jer tada polen „leti” u vazduhu. Takođe izbegavajte baštovanstvo - da, i saksije na balkonu se računaju. Ako imate baštu u svojoj kući, uverite se da je trava kratko pokošena i nosite masku kada se bavite svojim biljkama. Neki vremenski izveštaji takođe navode nivoe polena u atmosferi. U danima kada je visok, ograničite svoje izlaske napolje što je više moguće.

Kada se vratite kući presvucite se i operite kosu pre nego što legnete. Polen vam se lepi za odeću, pa kada se vratite, obucite čistu koju ćete nositi samo u kući. Ako su vaši simptomi ozbiljni, svakodnevno pranje kose šamponom će vam pomoći, posebno ako koristite proizvode za stilizovanje koji zadržavaju polen.

Nos
foto: Printscreen/Youtube/ ordinacija

Držite nos čistim

"Nos vam je kao šoferšajbna automobila – polen se lepi za njega“, kažu lekari. Očistite ujutru i uveče nos fiziološkim rastvorom i videćete veliko poboljšanje kod rinitisa.

U tretiranju alergijskog rinitisa treba izbegavati kapi i sprejeve za nos koje sadrže natrijum-hlorid jer dugotrajna upotreba isušuje i oštećuje sluzokožu nosa i sinusa. Takođe, treba izbegavati kapi i sprejeve za nos sa kortikosteroidima i vazokonstriktorima jer ovakve kapi vremenom gube delotvornost i izazivaju navikavanje.

Preporučuje se korišćenje kapi i sprejeva za nos na bazi lekovitog bilja i etarskih ulja koja na prirodan način povećavaju prohodnost disajnih puteva. Blagi rastvor provitamina B5 (pantenola) može pomoći u regeneraciji iritirane i oštećene sluzokože. Takođe, vrlo efikasnim su se pokazali sprejevi za nos na bazi koloidnog srebra koji sprečavaju javljanje sekundarnih infekcija i umiruju upalne procese u nosu i sinusima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.