GINEKOLOZI TVRDE DA IH IZBACITE AKO PLANIRATE DETE: Evo šta rade PLODU!
Trudnoća, Foto: Profimedia

OPREZ

GINEKOLOZI TVRDE DA IH IZBACITE AKO PLANIRATE DETE: Evo šta rade PLODU!

Izbacivanjem štetnih navika po plodnost povećaćete šanse za začeće, a evo koje su to najštetnije navike po vas i vašeg partnera

Objavljeno:

Iako je začeće lakše ostvariti tokom plodnih dana, postoje neke navike koje negativno utiču na plodnost.

Ginekolozi upozoravaju da bi trebalo da ih izbacite iz svoje svakodnevnice ako radite na bebi.

Izbacivanjem štetnih navika po plodnost povećaćete šanse za začeće, a evo koje su to najštetnije navike po vas i vašeg partnera.

1 / 4 Foto: Profimedia

1. Pušenje

Pušenje kod žena ubrzava proces starenja jajnih ćelija, što može da dovede do rane menopauze i da poveća rizik od neplodnosti.

Istraživanja su pokazala da pušenje može da promeni strukturu i funkciju spermatozoida, ali dobra vest je ta što je proizvodnja spermatozoida konstantna, pa ako vaš partner danas prestane sa pušenjem, šanse za plodnost i začešće se povećavaju.

Kafa
foto: Profimedia

2. Preterani unos kofeina

Nema potrebe za potpunim izbacivanjem kafe,, ali smanjenje broja šoljica u danu je svakako dobrodošlo. Istraživanja pokazuju različite rezultate na smanjenje plodnosti, ali dve šoljice dnevno su u redu.

1 / 4 Foto: Profimedia

3. Alkohol

Iako je nejasno koje tačno količine alkohola utiču na plodnost, istraživanje je pokazalo da ne bi trebalo da pijete više od dve čašće dnevno, jer u suprotnom alkohol će negativno uticati na plodnost.

Ako planirate dete, dozvoljeno je da alkohol pijete samo povremeno.

hodanje, šetnja
foto: Profimedia

4. Premalo kretanja

Istraživanja su pokazala i da žene koje su više fizički aktivne lakše mogu da ostvare začeće od onih koje se nedovoljno kreću. Ukoliko niste fizički aktivni, započnite malim koracima – auto parkirajte dalje od posla, pa idite peške ili umesto stepenica koristite lift.

Osim što time povećavate šanse za plodnost, i vi ćete se osećati bolje i zdravije.

Vežbanje
foto: Profimedia

5. Preterano vežbanje

Isto kao i sa fizičkom neaktivnošću – preterano vežbanje može negativno da utiče na plodnost. Jedno od mogućih objašnjenja je to što preterano vežbanje dovodi do velikog ili naglog gubitka kilograma, što može da dovede do hormonskog disbalansa u organizmu, a što na kraju utiče na plodnost i redovnost ciklusa.

Umereno vežbanje je svakako dozvoljeno.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ CooKing

6. Brza hrana

Iskustva pokazuju da svi imaju benefita od smanjenja šećera i unosa nezdrave hrane, a povećanja unosa voća, povrća i zdravih masnoća. Balansirana ishrana pomoći će u održavanju vaše telesne težine i regulaciji insulina, što značajno utiče na začešće.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

7. Hronični stres

Iako je nemoguće da u potpunosti eleminišete stres, ako radite na bebi trebalo bi da se potrudite da ga svedete na minimun. Naime, istraživanja su pokazala kako dugotrajan,m hroničan stres ima uticaj na začeće.

8. Korišćenje proizvoda sa bisfenolom A

Bisfenol A je hemijski spoj koji možemo da pronađemo u raznim kućnim proizvodima. Endokrini je disruptor, što znači da može uticati na hormonske funkcije, a posebno na reproduktivne hormone.

Jedno istraživanje je otkrilo da žene kojima je dijagnostikovana neplodnost imaju značajno veći nivo bisfenola A u krvi od ostalih žena. Veći nivo ovog spoja u telu može da smanji uspeh tretmana za plodnost.

Ova materija nalazi se i u plastičnim posudama, pa izbegavajte skladištenje ili zamrzavanje hrane u plastičnim posudama, a konzumiranje vode iz plastičnih boca zamenite onim staklenim.

(Espreso / Yumama.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.