OVO POVRĆE MORATE DA JEDETE AKO OSTAVITE CIGARETE: One će vam pomoći da se očistite organizam od NIKOTINA
Povrće, Foto: Aleksa Petrović

sjajno

OVO POVRĆE MORATE DA JEDETE AKO OSTAVITE CIGARETE: One će vam pomoći da se očistite organizam od NIKOTINA

Hidratacija je izuzetno važna posebno što konzumiranje duvana dovodi do brže i lakše dehidratacije

Objavljeno:

Ostavljanje cigareta posebno posle višedecenijskog pušačkog staža nije jednostavno ali je moguće. Postoje brojni načini kako ostaviti cigarete i tako otkloniti izuzetno štetne posledice ove nezdrave navike. Međutim, čak i kad ostavite duvan pratiće vas posledice pušenja od jutarnjeg kašlja do žućkaste kože.

Razlog za to su nataloženi toksini i nikotin u organizmu. Ali, postoji način da se organizam brže očisti od toksina konzumiranjem određenih namirnica, a evo i koji.

Voda i zeleni čaj

Pušenjem telo gubi vodu koja je neophodna organizmu zbog čega pušači lakše i brže imaju problem sa dehidracijom. Ispijanje velike količine vode i zelenog čaja koji je prepunog antioksidanata brže ilakše ćete isprati nikotin iz tela. U vodu možete iscediti i malo limuna i tako dobiti zdrav napitak bogat vitaminom C koji se takođe lako gubi it organizma pušača.

Zeleni čaj
foto: Profimedia

Spanać

Folna kiselina je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže organizmu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću zato ga redovno konzumirajte kako biste organizmu obezbedili dovoljne količine folne kiseline.

Šargarepa

Nikotin uništava kožu, čini je beživotnom i suvom i žućkastom. Ako želite da svoju kožu vratite u normalnu nakon ostavljanja duvana jedite šargarepu. Ovo povrće sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači u telu. Možete je jesti u sirovom stanju ili iscediti u sokovniku. Dobra ideja je i da svežu šargarepu iseckate sa malo jabuka i limunovog soka i dodate u salatu. Ne samo što će vam pomoći da očistite organizam i kožu od štetnog uticaja nikotna već će vam salata pomoći da ne dobijete višak kilograma što je jedan od najčešćih problema koji prati bivše pušače.

Brokoli, kupus, karfiol

Ovo povrće je izuzetno zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, sadrže i antioksidante koji čiste telo od brojnih toksina. Prilikom pripreme kuvajte ih što kraće kako biste zadržali sve hranljive sastojke.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.