Izbegavate da jedete jaja?! EVO zašto POD HITNO morate DA IH UVEDETE U ISHRANU
Foto: Profimedia

neverovatno

Izbegavate da jedete jaja?! EVO zašto POD HITNO morate DA IH UVEDETE U ISHRANU

Naučnici sa Naučno-zdravstvenog sveučilišta u Pekingu i engleskog Oksforda otkrili su kako jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca

Objavljeno:

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, pesmica je koje se mnogi sećaju, a naučnici su još jednom dokazali da u njoj ima mnogo istine.

Naučnici sa Naučno-zdravstvenog sveučilišta u Pekingu i engleskog Oksforda otkrili su kako jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca.

Istraživanje je pokazalo kako osobe koje jedu jedno jaje dnevno imaju za više od četvrtinu manju verovatnoću da će dobiti srčani udar od onih osoba koje ih retko konzumiraju. Takođe, osobe koje u proseku pojedu pet jaja nedeljno imaju 12 posto manje verovatnoće za obolijevanje od srčanih bolesti.

foto: Thinkstock

Istraživanje je sprovedeno nad više od 400.000 zdravih ljudi u Kini u dobi od 30 do 79 godina. Na početku istraživanja 13,1 posto ispitanika jelo je jaja svakodnevno, dok ih njih 9,1 posto nije uopšte konzumiralo ili su to radili vrlo retko, piše Dejli Mejl.

Nakon što su uporedili podatke devet godina kasnije, otkrili su kako je zabeleženo 83.977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 9985 slučajeva smrti, kao i 5103 srčanih udara.

Oni koji su jeli jedno jaje dnevno imali su manje šanse za kardiovaskularne bolesti uopšte. Ali, imali su i 26 posto manji rizik od srčanog udara kao i 28 posto manje šanse da će od njega umreti. Jaja su poznata kao bogat izvor proteina, vitamina, minerala te dobrih masnih kiselina.

foto: Thinkstock

– Ali to ne znači da trebate samo povećati količinu jaja koja jedete već je važna celokupna ishrana i životni stil. Nerealno je očekivati da će samo jaja učiniti nekakvu razliku – rekao je Tim Čiko, profesor kardiovaskularne medicine sa sveučilišta Šefild.

Bonus video: AKO OVO RADI FLEKAMA, ŠTA LI TEK ČINI VAŠEM ŽELUCU?! Energetsko piće zbrisalo ono što ni skidač rđe ne može! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.