AKO VAM RUKE DRHTE BEZ RAZLOGA, U VELIKOJ STE OPASNOSTI: Evo o kojoj BOLESTI se radi
Ruke, Foto: Profimedia

važno

AKO VAM RUKE DRHTE BEZ RAZLOGA, U VELIKOJ STE OPASNOSTI: Evo o kojoj BOLESTI se radi

Ponekad je poseta lekaru neophodna

Objavljeno: 14:58h

Drhtanje ruku se dešava mnogim ljudima i kod onih koji su dobrog opšteg zdravlja, uglavnom upućuje na to da treba da koriguju svoje svakodnevne navike.

Međutim, tremor (drhtanje ruku) može da upućuje i na niz stanja koje mogu da dovedu do ozbiljnih problema, prema rečima stručnjaka.

Ukoliko vas ova pojava zabrinjava, ponavlja se i dolazi bez postojanja jasnih i uočljivih faktora koji mogu da je izazovu, najbolje je da se obratite lekaru.

Previše kofeina

Kofein ima stimulišuće dejstvo na nervni sistem, pa njegova prevelika količina može da dovede do tremora u rukama.

– Istina je da svi imamo ono što je u medicini poznato kao fiziološki tremor, neprimetno podrhtavanje ekstremiteta, koje nastaje usled različitih stimulacija. Kofein deluje previše stimulativno na nervni sistem i čini podrhtavanje uočljiivm. Međutim, ovako izazvano podrhtavanje ne traje dugo – kaže farmaceut Abas Kanani.

Ukoliko primetite da vam ruke podrhtavaju nakon ispijanja kafe ili čajeva koji su bogati teaninom i kofeinom, preporuka je da smanjite dnevni unos ovih napitaka.

Stres

1 / 10 Foto: Profimedia

– Stres i anksioznost takođe mogu da izazovu tremor. Kada se hormoni stresa oslobode, krvni pritisak se podiže i utiče na to da srce kuca brže. Vaši mišići tada reaguju napinjanjem, što izaziva drhtanje. Ovi tremori su privremeni i tehnike dubokog disanja mogu biti od pomoći – kaže Kanani.

Abas savetuje da u slučajevima kada podrhtavanje izazivaju napetost i nervoza, uradite sledeće:

– Zadržite dah nekoliko sekundi, a onda lagano izdahnite. Ukoliko se tremor izazvan stresom često javlja, razgovarajte sa svojim lekarom, jer pojedini lekovi, takođe, mogu da budu od pomoći.

Manjak sna

– Deprivacija sna tokom dužeg vremenskog perioda utiče na naše neurološke reflekse. Podrhtavanje usled manjka sna je privremeno, i nestaće kada se dobro odmorite – objašnjava Abas.

On savetuje i da uvedete i svojevrsnu “higijenu spavanja”, odnosno, da odlazite na spavanje uvek u približno isto vreme i da ne koristite elektronske uređaje, poput telefona, kada legnete u krevet.

Takođe, ne izlažite se potresnom sadržaju, poput horor filmova i pobrinite se za to da vam soba bude dobro zamračena, a krevet topao i udoban.

Prekomerna aktivnost štitaste žlezde

Štitna žlezda
foto: Printscreen

Doktorka Rut Hendford, lekarka opšte prakse i pružalac digitalnih zdravstvenih saveta na sajtu “Livi”, kaže da prekomerna aktivnost tiroidne (štitaste) žlezde, takođe može da se manifestuje tremorom.

– Kao rezultat prekomerne aktivnosti ove žlezde, nervni stimulansi se pojačavaju što obično dovodi do drhtanja ruku. Ovo može da varira od jedva primetnog do veoma preteranog, gde postaje nemoguće čak i nošenje šolje, a da se njen sadržaj ne prolije – rekla je doktorka.

Ukoliko primetite ovaj ili druge simptome, poput neobjašnjivog gubitak težine, ubrzanog rada srca, znojenja ili nesanice, obratite se svom lekaru opšte prakse.

Multipla skleroza

– Multiplasklerozno drhtanje obično izzaiva oštećenje malog mozga i nerava koji vode do i od njega – objašnjava doktorka Handford.

– Ovaj deo mozga kontroliše koordinaciju i ravnotežu. Multiplasklerozno drhtanje takođe može biti rezultat gubitka mijelina, koji se još naziva i demijelinizacija, u nekim drugim oblastima mozga koje kontrolišu kretanje. Ukoliko ovo podrhtavanje utiče na vaš život, razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse – savetuje ona.

Odvikavanje od alkohola

– Alkohol ima depresivni efekat na centralni nervni sistem. On usporava aktivnost mozga i smanjuje nivo energije – kaže doktor Abas Kanani.

– Vremenom se telo prilagođava ovome, oslobađanjem više ekscitatornih neurotransmitera nego što je to uobičajeno. Ovo povećava aktivnost nerava i tako održava telo budnim. Kada se alkohol povuče, nervna aktivnost je veća nego inače jer se mozak prilagodio i još uvek radi kao da je alkohol prisutan, a to može da izazove podrhtavanje. Ovo je privremeno i obično kroz neko vreme potpuno prođe – objasnio je.

Moždani udar

Glava, Glavobolja, Nervni sistem
foto: Profimedia

Tremor je uobičajen nakon moždanog udara, kada se najčešće javlja u šakama i rukama.

– Često će se tremor kao rezultat moždanog udara sam povući u roku od šest meseci, ali ako pokušavate da se nosite sa njim, posetite svog lekara koji će vam preporučiti fizikalnu terapiju ili lekove – rekla je doktorka Hendford.

Parkinsonova bolest

Oko 80 posto ljudi sa Parkinsonovom bolešću oseća podrhtavanje u rukama i ponekad to može da bude prvi simptom bolesti.

– Ruke mogu da počnu da podrhtavaju u toku rada, ali i iz čista mira. Samo lekar, nakon temeljnih pregleda, može da vam prepiše lekove i pomoćne tretmane, poput fizioterapije. U nekim slučajevima, duboka stimulacija mozga (DBS) može da vam bude od pomoći. Ovom terapijom se slaba struja velikom frekvencijom propušta kroz delove mozga za koje se veruje da blokiraju motorne funkciju. Ovaj tretman je uspešan u gotovo 90 posto slučajeva i pokazao se krajnje efikasnim u smanjenju ili eliminisanju tremora uzrokovanih Parkinsonovom bolešću.

(Espreso/ Mirror)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.