DA LI JE SOJINO MLEKO POSNO? Ovako vam podvaljuju u kafićima
Mleko, Foto: Profimedia

Adekvatna zamena

DA LI JE SOJINO MLEKO POSNO? Ovako vam podvaljuju u kafićima

Tako da ako naručite kafu sa „posnim“ mlekom, a ona ima ukus kao i obično kad je pijete, odmah je vratite – jasno je da su pokušali da vas obmanu.

Objavljeno:

U mnogim kafićima za vreme velikog posta služe sojino, bademovo ili kokosovo mleko, ali ima i onih koji će reći da imaju biljno mleko, a ustvari će vam sipati obično. Ne dajte se zavarati, kafa sa sojinim mlekom potpuno je drugačijeg ukusa od kafe sa običnim mlekom.

Biće malo težeg i za nijansu gorčeg ukusa, dok će kafa sa kokosovim mlekom biti dosta slađa. Tako da ako naručite kafu sa „posnim“ mlekom, a ona ima ukus kao i obično kad je pijete, odmah je vratite – jasno je da su pokušali da vas obmanu.

Sojino mleko je svima dobro poznata zamena za kravlje mleko, odnosno zamena za mlečne proizvode bez laktoze. Čitavu deceniju unazad polemiše se o tome da li je i koliko ovo mleko zaista zdravo, u kojoj meri je bezbedno za naše zdravlje i da li uzrokuje karcinom dojki.

Sojino mleko
foto: printcsreen

Soja je poslednjih godina stekla lošu reputaciju, pa ćete neretko čuti da konzumiranje ove namirnice povećava rizik od raka dojke i da je posebno opasna za osobe koje su već imale rak dojke. Ove informacije pojavile su se posle studija koje su rađene na životinjama i koje su pokazale da su glodari koji su konzumirali velike doze izoflavona imali veći rizik od raka dojke. Međutim, Američko društvo za borbu protiv raka dojke ističe da glodari prerađuju hranu drugačije od ljudi, te da isti rezultati nisu primećeni kod ljudi. Takođe, istraživači su hranili glodare velikim količinama soje, koju ljudi ne bi dobili umerenim unosom hrane. Prema preporuci stručnjaka, ljudima je dovoljno da dnevno konzumiraju jednu do dve porcije namirnica od soje, uključujući i mleko. Na primer, ako planirate uveče da jedete tofu, slobodno možete da popijete šolju sojinog mleka uz doručak.

Koji su zapravo benefit sojinog mleka i za koga?

U sojinom mleku nalazi se mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanasa koji su važni za celokupno zdravlje. Na primer, vitamini B kojih ima u sojinom mleku važni su zdravlje nervnih ćelija i održavanje DNK. Takođe su dobri u borbi protiv anemije, što može umanjiti umor i iscrpljenost.

Proteini na biljnoj bazi pomažu u održavanju mišića i organa zdravim. Pored navedenih, sojino mleko ima još nekoliko zdravstvenih benefita:

Za mozak

Obiluje omega-3 masnim kiselinama, odnosno zdravim mastima koje naše telo ne može samo da proizvede. Omega-3 umanjuju rizik od demencije i Alchajmera, a soja je jedan od najboljih biljnih izvora ovih zdravih masnoća.

Za srce

Pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sistema. Dobar je izvor kalijuma, a poznato je da ovaj mineral snižava krvni pritisak i stabilizuje puls.

U menopauzi

Sadrži izoflavone, odnosno jedinjenja poznata pod nazivom fitoestrogeni. Oni deluju u telu kao slab oblik estrogena, a studije su potvrdile da sojino mleko i drugi proizvodi od soje pomažu u smanjenju simptoma menopauze, kao što su valunzi.

Sojino mleko u prahu

Tečno sojino mleko, kao i sojino mleko u prahu dobijaju se na isti način – filtriranjem zrna soje pomoću vode. Međutim, sojino mleko u prahu uključuje dodatni korak, a to je dehidratacija. Za razliku od sojinog mleka u tečnom stanju koje je najsvežije nedelju dana nakon otvaranja, mada može trajati i nekoliko nedelja, sojino mleko u prahu može imati neograničen rok ako ga čuvate u frižideru ili zamrzivaču.

Oba oblika sojinog mleka nude veliku količinu proteina koji su dobri za kosti, kožu i mišićna tkiva. U sojinom mleku u prahu obično nema šećera i dodatnih aroma, ali kada se pomeša sa vodom tekstura je poput peska ili krede, a ukus lošiji u poređenju sa komercijalnim sojinim mlekom.

Sojino mleko u prahu možete koristiti kao dodatak kafi a najčešće se upotrebljava u receptima za veganske poslastice. Još jedna njegova prednost, u poređenju sa tečnim sojinim mlekom, jeste znatno niža cena.

Da li je sojino mleko u prahu zdravo ?

Sojino mleko u prahu jeste zdravo, ali ga treba konzumirati umereno, kao i sve ostale namirnice. Pogodno je za vegane i vegetarijance jer ne sadrži sastojke životnjskog porekla, ali previše sojinog mleka može izazvati nadimanje i dijareju.

Takođe se savetuje oprez ukoliko uzimate neke lekove. Na primer, ne savetuje se osobama koje su pod terapijom za lečenje tumora ili štitne žlezde jer može negativno da utiče na hormone. Ne preporučuje se ni osobama koje imaju kandidu ili probleme sa bubrezima.

Sve su popularnija biljna mleka, posebno u vreme posta, kada su dostojna alternativa kravljem, no zanimljivo je da ovaj trend zapravo konstanta za neke ljude i da je nezaobilazan deo njihove ishrane i zdrave rutine.

Ovo se najpre odnosi na vegane i vegeterijance, ali i ljude kojima mlečni proizvodi prave određene smetnje u organizmu, no konzumacija biljnog mleka postala je i neka vrsta pomodarstva i preke potrebe za one koji prate unos kalorija ili nutrijenata u svoj organizam.

U svakoj bolje snadbevenoj prodavnici lako ćete pronaći čitavu paletu proizvoda ovog tipa, a čak ako vam se na primer i ne dopadne sojino mleko, do sada najrasprostranjenije, tu su još i bademovo, kokosovo, ovseno, pirinčano, orahovo, heljdino, pšenično... Zanimljivo je da upotreba biljnog mleka do te mere postaje uobičajena da je i u većini kafeterija i kafiće moguće poručiti kafu sa nekom vrstom ovakvog napitka.

- Biljna mleka su mleka samo po imenu i malo zajedničkog sa pravim mlekom imaju; ipak, danas su odlična alternativa kravljem mleku. Kao što je to slučaj sa većinom namirnica, najbolji je napitak koji napravimo sami, a u te namene možemo zavisno od ukusa koristiti orašaste plodove (badem, lešnik, orahe), indijski orah, kokosove mrvice (tzv. brašno), sam kokos, pa čak i ovsene pahuljice. Recepture su brojne, a svima je zajednički deo natapanja odabrane namirnice, te blendanja i ceđenja kroz gazu kako bismo dobili bistro belu tečnost, nalik mleku - objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Ipak, ako očekujete da vam biljna mleka nadomeste ukus klasičnog mleka, ostaćete razočarani... No, uprkos nešto drugačijem ukusu, ona su sjajan dodatak kafi, a vrlo su osvežavajuća i okrepljujuća i kada se piju samostalno.

Naša nutricionistkinja, pak, savetuje na šta bi trebalo da obratite pažnju, ako ste već rešili da uvrstite ovakvo mleko u ishranu.

- Treba istaći i njegovu kvarljivost, te je neophodno skladištenje u frižideru , mada se po potrebi može i zalediti. Ako govorimo o kupovnim proizvodima ovog tipa, umeće čitanja deklaracija postaje neophodna veština, kako ne bismo kupili "zdrav" proizvod pun šećera i emulgatora. Naročitio lošeg sastava jesu biljna mleka u prahu, te njih, ukoliko niste vični čitanju deklaracija, izbegavajte - zaključuje Olajdžija.

Donosimo i jedan do mnogobrojnih recepata za biljno mleko, a imajte na umu da su vam za pripremu istog neophodni dobar blender i strpljenje.

Potrebni sastojci:

1 čaša badema ili indijskog oraha

3 čaše vode

4 urme (opciono)

Urme
foto: Profimedia

Orašaste plodove zalijte vodom, pa ostavite da odstoje 8-12 sati. Nakon toga, prospite vodu i dobro operite plodove, pa ih ubacite u blender i dodajte vodu. Ako želite slađe mleko, dodajte i urme. Sve dobro izmiksujte, a potom procedite masu kroz gazu, pa mleko prespite u staklenu flašu ili činiju. Možete da ga čuvate u frižideru 3-4 dana.

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.