BIZARNI OBIČAJ STAROG PLEMENA: Ovaj DEO TELA sekli i DAVALI NA DAR
Foto: Printscreen/youtube/Jonathan Plewinski

BIZARNI RITALI!

BIZARNI OBIČAJ STAROG PLEMENA: Ovaj DEO TELA sekli i DAVALI NA DAR

Muškarci su sticali veliku slavu, nakon preživljavanja ovog rituala

Objavljeno: 22:22h

Mandani su indijansko pleme velikih ravnica koje je stolećima živelo na području današnje Severne Dakote. Osnovali su stalna sela s velikim, okruglim zemljanim ložama u kojima su živele matrijarhalne porodice.

Bili su velika trgovačka nacija, a često su kukuruz, koji su imali u izobilju, mijenjali za meso i mast bizona. Od brojnih poljoprivrednih plemena koja su živela na tom području, Mandani se posebno ističu po složenim religijskim verovanjima i obredu koji se naziva Okipa.

Okipe-bizarna ceremonija

Četverodnevne letnje ceremonije, koje imaju mnogo paralela sa Sunčevim plesom, koji je simbolično označavao ulazak mladih djevojaka u svet odraslih. Bio je ritual obnove, kroz koji su Mandani obeležavali plemensko jedinstvo.

Indijsko pleme Mandani
foto: Printscreen/youtube/Jonathan Plewinski

Teći dan ceremonije, Mandani su oblačili čudnovate kostime koji su označavali plodnost. Među sudijama je posebno važan, muški klaun koji je obojen u crno i ukrašen belim mrljama.

Poslednji dan ceremonije, obežio je ples s bivolom. Četiri odabrana plesača bi izašla iz lože, a tada bi pozvali bivole da s njima otplešu sveti ples. Muškarci bi stekli veliku slavu nakon što bi prežiiveli ovaj ritual. Oni najhrabriji su, u znak zahvalnosti, plemenu poklonili mali prst na levoj ruci, koji bi im odsekli sekirom. Na kraju rituala dobijali bi potvrdu od velikog duha i postali odrasli članovi ovog jedinstvenog plemena.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.