OVE NAMIRNICE SU NAJBOLJE ZA ŠTITNU ŽLEZDU: Svi ih jedemo, a NE ZNAMO ŠTA JE ISTINA
Štitna žlezda, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVE NAMIRNICE SU NAJBOLJE ZA ŠTITNU ŽLEZDU: Svi ih jedemo, a NE ZNAMO ŠTA JE ISTINA

Sve vrste orašastih plodova su izuzetno dobre za zdravlje. Ali za štitnu žlezdu, treba povećati unos brazilskih oraha i lešnika jer su prepuni selena koji podstiče zdravo funkcionisanje štitne žlezde

Objavljeno: 13:42h

Problemi sa težinom, bio to višak ili nedostatak kilograma, i poremećaj menstrualnog ciklusa? Možda imate problem sa normalnim funkcionisanjem štitne žlezde. Ukoliko se dugo ne leči može doći do hipertenzije i dijebetesa. A da bi ceo organizam bio zdrav i funkcionalan štitna žlezda mora biti u optimalnom stanju.

Orašasti plodovi

Sve vrste orašastih plodova su izuzetno dobre za zdravlje. Ali za štitnu žlezdu, treba povećati unos brazilskih oraha i lešnika jer su prepuni selena koji podstiče zdravo funkcionisanje štitne žlezde. Odlični su i kao užina na poslu, zato ponesite sa sobom kesicu i grickajte kad osetite pad energije.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi poput mleka, sladoleda i jogurta su bogati jodom. Ako telo ima manju količinu joda, to može dovesti do povećanja štitne žlezde i ovo stanje je poznato kao struma. Zato je važno da u svoju ishranu uključite mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kako biste organizmu osigurali dovoljne količine joda.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

Školjke su bogate jodom

Samo 85 grama škampa (oko 4 ili 5 komada) sadrži više od 20 odsto preporučenog dnevnog unosa joda. Zato se njihova konzumacija posebno preporučuje osobama koje imaju problem sa štitnom žlezdom.

Sveža jaja

Jaja se nazivaju superhranom i u slučaju štitne žlezde izuzetno su korisna jer sadrže i jod i selen u dobrim količinama. Da biste izvukli maksimalnu korist od jaja, jedite i žumanca i belanca. Ipak, treba obratiti pažnju na način pripreme jaja zbog holesterola. Najdijetalnija su kuvana i poširana jaja, a najopasniji omleti, naročito ako imaju dodatke kao što je slanina. Lekari tvrde da je količina od jednog jajeta dnevno potvrđena kao apsolutno bezbedna čak i za srčane bolesnike.

Skuša, Riba
foto: Printscreen/Youtube/ Dare 2 Cook Now

Pečena riba

Ribe kao što su brancin, losos, ili smuđ su prepune omega-3 masnih kiselina kao i selena, koji smanjuju upale i pomažu u pravilnom upravljanju funkcionisanjem štitne žlezde.

(Espreso/Lepa i srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.