OVO MESO NIKAKO NE SMETE STAVITI NA ROŠTILJ: Većina pravi GREŠKU i tako POGOŠAVA ZDRAVLJE
Ćevape, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

OVO MESO NIKAKO NE SMETE STAVITI NA ROŠTILJ: Većina pravi GREŠKU i tako POGOŠAVA ZDRAVLJE

Bliži nam se Prvi maj i spremanje roštinja je u pripremi. Ove savete morate znati kako biste sve zasenili svojim umećem:

Objavljeno:

Ako želite pravi ukus dimljenog mesa prva stavr koju morate da nabavite jeste roštilj na ćumur, druga srvar koja vam je neophodna jeste poklopac. Ako imate poklopac on će zadržati ukuse, mesto će ostati sočno i neće izbiti sve ukuse.

Osnovna pravila koja morate primenjivati da biste napravili dobar roštilj:

  • Meso mora biti sveže

Jedna od najbitnijih stvari kada govorimo o roštilju jeste da meso bude sveže. Meso treba blago nalupati tučkom samo sa jedne strane tako da sokovi koji će mu dati ukus i mekoću ostanu u njemu. Ti sokovi su i najvažniji i većinu stvari tokom pečenja i radimo da ih sačuvamo. Vrlo je bitno i da vatra na kojoj pečemo meso bude lagana. Roštilj solimo tek kad je na vatri i to minimalno jer je lakše posle dosoliti meso nego da ga presolimo tokom pečenja. Vegeta i slične mešavine nisu preporučljive zbog aditiva u svom sastavu.

roštilj
foto: Stock
  • Marinada

Marinada je svakako neizostavan deo pripreme roštilja, ona će omekšati meso i dati mu sočan ukus. Marinade su mešavina neke vrste masnoće i kiseline, uz dodatak začina (izbegavajte vegetu). Marinirano meso pustite da neko vreme stoji u frižideru, jer će tako meso imati bolji ukus, a idealno bi bilo ostaviti ga preko noći. Ne zaboravite da u marinadu dodate i malo kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

  • Osnovna marinada

Sastojci: 100 ml suncokretovog ulja, 100 ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice soli, svež krupno mleven biber, 3-4 čena belog luka. Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu. U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsta različitih marinada.

  • Pripremite ćumur

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ćumur. Čekajte da ugalj poprimi svetlosivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili nekim drugim predmetom.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović
  • Podmastite rešetke roštilja

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Uljem ili maslacem pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

  • Temperatura mesa pre pečenja

Kao što ne biste hladnu šniclu stavili u tiganj, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dostigne sobnu temperaturu pre nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete "šokirati" meso vrelinom, a ono će se lepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debela krmenadla.

  • Meso se okreće samo jednom

Svi roštilj majstori će vam reći jednu stvar: meso se okreće samo jednom (jedino je ćevape potrebno okrenuti četiri puta). Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu da probijaju na gornju stranu, vreme je za okretanje. Naime, mesu s roštilja onaj izuzetan ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru. Kada mislite da je vreme za okretanje šnicli, hvataljkama nežno pokušajte da odvojite meso od rešetke. Ako meso okrećete tako što ga probodete viljuškom, sok će iscuriti iz njega. Zato koristite hvataljku. Ako se meso lepi za rešetku, a namazali ste je uljem, to je znak da ga treba pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lepu karamelizovanu površinu. Ako, pak, pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalepila. Riba se uvek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpusti od rešetke.

Roštilj
foto: Thinkstock
  • Ostavite meso da odstoji nakon pečenja

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaša šnicla postala sočna, potrebno je da svaki komad mesa odstoji. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i pustite da tako stoji polovinu vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijumska folija će zadržati toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Osim mesa, na roštilju možete peći i različito povrće – tikvice, patlidžan, pečurke, itd. Osim dobre hrane, važno je i uživati u dobrom društvu i piću.

  • Nakon pečenja – čišćenje

Nakon što je meso gotovo, važno je počistiti za sobom. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvaće nakupljanje vlage i pojavu rđe. Takođe, masnoću s rešetke temeljno skinite odmah čim se rešetka ohladi.

Naravno, mislite i na svoje okruženje - ne ostavljajte otpatke za sobom kada roštiljate u prirodi.

Uživajte!

A ovde pogledajte šta meso izaziva kod ljudi:

02:38

MESO IZAZIVA AGRESIJU KOD LJUDI! Glumci promenili ishranu, pa doživeli transformaciju: Imam više energije A JEDEM HOT DOG

(Espreso/ Trafika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.