OVO NIKAD NE RADITE NAKON ŠTO POPIJETE KAFU: Preti vam OPASNA stvar U USTIMA, tvrde stručnjaci
Kafa, Foto: Printscreen YouTube/Traditional Beauty Tips

vaŽno

OVO NIKAD NE RADITE NAKON ŠTO POPIJETE KAFU: Preti vam OPASNA stvar U USTIMA, tvrde stručnjaci

Ima dobrih vesti za one koji piju kafu sa puno mleka. Naime, mleko smanjuje nivo kiselosti i time indirektno pomaže zubima. Međutim, čak iu ovom slučaju, stomatolog preporučuje da isperite malo vode u ustima pre neposrednog pranja

Objavljeno: 11:24h

Ako se ujutro probudite, popijete kafu, a zatim operete zube, možda biste želeli da preispitate da li je to dobra ideja. U stvari, dr Vera Tang, klinički asistent na stomatološkom fakultetu Univerziteta u Njujorku, kaže da to treba izbegavati. Razlog je taj što je kafa kisela i može proći oko pola sata da proteini u vašoj pljuvački razbiju tu kiselinu u ustima. Ako perete zube odmah posle kafe, gurate kiselinu u pore na zubima, piše Iahoo.

Ima dobrih vesti za one koji piju kafu sa puno mleka. Naime, mleko smanjuje nivo kiselosti i time indirektno pomaže zubima. Međutim, čak iu ovom slučaju, stomatolog preporučuje da isperite malo vode u ustima pre neposrednog pranja. Na taj način ćete pomoći da se ispere kiselina. Bez obzira na to, svima se preporučuje da sačekaju najmanje pola sata nakon ispijanja kafe pre nego što operu zube.

Zubi
foto: Profimedia

Osim toga, ne morate nužno da brinete o tome koliko vam je potrebno da popijete jutarnju kafu, bez obzira na trend koji ste nedavno videli na društvenim mrežama, kaže Džuli Čo, doktor medicine, stomatolog iz Njujorka. Uprkos tvrdnjama da produženo izlaganje kiselini iz kafe može biti štetno, velike su šanse da ako pijete kafu kao i obično, verovatno ste dobro. Čak i ako pijete kafu satima, povremeno je progutate i zatvorite usne oko zuba, što znači da vaša prirodna pljuvačka neprestano čisti vaše zube“, objašnjava dr Čo. „Morali biste da pijete kafu neprekidno dugo vremena da kiselina bude štetna.

Iako sama kafa možda neće naneti značajnu štetu ako je obično pijete satima, ova navika može biti štetna za ljude koji vole šećer uz kafu. „Kada pijete ceo dan, više je problem sadržaj šećera nego kiselost“, kaže dr Tang. Pošto šećer može dovesti do karijesa, najbolje je da ga konzumirate odjednom, u roku od 5 do 10 minuta umesto tokom celog dana. To je zato što spora i stalna konzumacija šećera može dovesti do znatno većeg oštećenja zuba nego jedno brzo izlaganje.

(Espreso/Večernji.hr/Paula Brico)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.