DOKTOR VLADIMIR OTKRIO DVA DOMINANTNA PSIHOLOŠKA POREMEĆAJA: Simptomi su JASNO VIDLJIVI i vode u DEPRESIJU
Vladimir Diligenski, Foto: Printscreen RTS

psihologija

DOKTOR VLADIMIR OTKRIO DVA DOMINANTNA PSIHOLOŠKA POREMEĆAJA: Simptomi su JASNO VIDLJIVI i vode u DEPRESIJU

U svetu je u proseku jedan od četiri stanovnika planete psihički bolestan, lakše, teže ili u smislu psihoze i poremećaja ličnosti

Objavljeno:

Minuli stravični događaji koji su potresli čitavu Srbiju - pucnjava u školi "Vladislav Ribnikar" i druga u Mladenovcu, region i šire, naterali su nas da se više zapitamo o našem mentalnom zdravlju. Na koji način obraćamo pažnju na svoje misli i emocije, ali i naših bližnjih? Takođe,veliku ulogu u tome igra i emocionalna inteligencija, koju bi trebalo što više da osvestimo.

Vrhunski prof. dr Vladimir Diligenski neuropsihijatar, načelnik Odeljenja neuropsihijatrije u Kliničko bolničkom centru "Dragiša Mišović", ranije je za RTS istakao je da na skali od jedan do deset, kada je u pitanju naše mentalno zdravlje, Srbija zauzima sredinu.

dete
foto: ambrozinio / Alamy / Alamy / Profimedia

U svetu je u proseku jedan od četiri stanovnika planete psihički bolestan, lakše, teže ili u smislu psihoze i poremećaja ličnosti. Potreba za psihijatrijom je velika i svuda u svetu se traže stručnjaci psihijatrije, posebno nakon pandemije korona virusa.

Kada ste napeti duže od godinu dana automatski ulazite u depresiju, anksiozni poremećaj i nesanicu", istakao je profesor Diligenski. Dodaje da se depresija manifestuje kao nedostatak volje za rad, postajete tužni neraspoloženi niste funkcionalni. Neispavani ste. Treba potražiti psihijatra i psihologa, jer te okolnosti utiču na kvalitet života.

Kada je reč o mladima, dr Diligenski se osvrnuo ranije i na njihov način komunikacije, uglavnom preko Interneta. Kako je istekao, komunikacija samo preko Interneta je oskudna, nepravilna, nefiziološka i dovodi do neke vrste otuđenja.

dete
foto: MANDY GODBEHEAR / Alamy / Alamy / Profimedia

"Poslednjih godina, mladi i adolescenti se češće obraćaju za pomoć psihijatrima, ali još uvek postoji taj problem stigme da je poseta psihijatru nešto loše. Mladima je problem i što su u periodu odrastanja kada traže sebe, a mogućnosti su mnogo manje nego nekada. I stopa suicida kod mladih je u porastu zato što oni promptno reaguju na probleme koje ne mogu da reše", istakao je ranije dr Diligenski i dodao da roditelji bi trebalo da obrate pažnju ukoliko se dete samovoljno povlači u izolaciju i odbija da se druži.

"Stiže nas, nažalost, to vreme kada će depresija biti uzrok broj dva razboljevanja u svetu. U Sjedinjenim Američkim Državama troše 33 milijarde dolara godišnje za lečenje depresije“, napomenuo je profesor dr Vladimir Diligenski za kraj.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je otvorio dve telefonske linije za psihološku pomoć i podršku porodicama stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar", nastavnicima i učenicima: 063 868-17-57 i 063 868-22-17. Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju: 011 268-50-50, 011 366-21-24 i 063 310-723.

Majke i snajke:

00:52

Ne propustite najzabavniji kulinarski šou Majke i snajke na Kurir televiziji

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.