OVO JE RAZLOG ZBOG ČEGA TREBA DA JEDETE BANANE: Evo šta sve rade za ZDRAVLJE, spisak je podugačak
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

paŽnja

OVO JE RAZLOG ZBOG ČEGA TREBA DA JEDETE BANANE: Evo šta sve rade za ZDRAVLJE, spisak je podugačak

Jednostavni prirodni šećeri sadržani u banani, fruktoza i glukoza, brzo se razgrađuju i daju telu energiju koja mu je potrebna za fizičku aktivnost

Objavljeno: 09:33h

Bez obzira da li jedemo sveže banane, od njih pravimo smuti ili poslasticu, one, kako struka navodi, mogu našem telu da obezbede brojne zdravstvene prednosti

Jednostavni prirodni šećeri sadržani u banani, fruktoza i glukoza, brzo se razgrađuju i daju telu energiju koja mu je potrebna za fizičku aktivnost.

Sadrži i veliku količinu kalijuma, koji je od vitalnog značaja za kontrakciju mišića i pravilno funkcionisanje nervnog sistema, dok kalijum i magnezijum pomažu kardiovaskularnom sistemu.

Stvaranje elektrolita u telu

Banane
foto: Profimedia

Banane su prirodni izvor dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom, poznatim i kao esencijalni minerali koji čine elektrolite. To je kombinacija koju je teško naći u prirodi. Elektroliti pokreću vodu i energiju u mišiće umesto u krvotok. To znači da vaši mišići dobijaju 'gorivo' koje im je potrebno da se oporave od vežbanja kako biste se mogli vratiti u teretanu sa manje umora. Jedite bananu posle treninga, pijte puno tečnosti i vaši mišići će vam biti zahvalni.

Izvor kalcijuma

Jedna mala banana obezbediće našem telu oko 422 miligrama kalcijuma, što je oko devet odsto preporučenog unosa ovog minerala. Ako vam je potrebno još više kalcijuma na dnevnoj bazi, banane su takođe blisko povezane sa mnogim drugim opcijama svežih proizvoda. Krompir, slatki krompir, spanać i sočivo imaju isto toliko ili znatno više kalcijuma nego banane.

Oni usporavaju varenje

Banane
foto: Profimedia

Nezrela banana može pogoršati probleme sa opstipacijom. Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane – pektinskih vlakana i otpornog skroba – pojedinci sa već sporim varenjem treba da budu oprezni. Da biste bili sigurni, pijte puno vode kada jedete zelenije banane.

Vlakna će vas držati sitim satima

Banane, posebno zelene, sadrže dve vrste vlakana – pektin i otporni skrob. Banana srednje veličine je dobar izvor vlakana jer sadrži tri grama ukupnih vlakana. Ova vlakna usporavaju varenje i duže vas drže sitima. Zapamtite – što je banana šarenija, to ima manje vlakana i brže ćete je svariti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.