TRAVAR JOVO IMA LEK ZA BOLESTI OD KOJE PATE SRBI: Samo to pomaže, prepišite recepte stare VEKOVIMA
Jovo Mijatović, Foto: Youtube/LJUDI GOVORE, Prva internet TV u BiH, Jugoslovenska kinotekaž

SJAJNO

TRAVAR JOVO IMA LEK ZA BOLESTI OD KOJE PATE SRBI: Samo to pomaže, prepišite recepte stare VEKOVIMA

U veku koji su obeležila dva svetska rata, glad i neimaština, narodu su najviše pomagali upravo poznavaoci lekovitog bilja.

Objavljeno:

Mnogi znalci tvrde da je čuveni Jovo Mijatović s Romanije najbolji travar kojeg je bivša SFRJ imala, a konkurencija je zaista žestoka.

Glas o vidaru s Romanije proneo se i širom sveta, pa ne čudi, kako kažu svedoci, što je ispred njegove kuće dnevno bilo i po stotinu nevoljnika koji su tražili pomoć. Na našu sreću, svoje recepte nije odneo na onaj svet, već ih je zapisao i objavio da budu na korist i pokolenjima koja tek dolaze.

ZA UBLAŽAVANJE BOLA U KOLENU

Smrekove bobe dobro istucite i pomešajte s jabukovim sirćetom. Zatim, sve to kuvajte tako da se bobe raskuvaju. Potom uzmite zemlju ilovaču i razmutite je s vrelim sirćetom i tucanim bobama. Dobijeni melem stavite na krpu tako da njegov sloj bude debeo 2 cm. Krpu s melemom privijte na bolno mesto.

ZA LEČENJE SINUSA

Skuvajte blag čaj od cveta kamilice i procedite ga. Ovaj čaj ušmrkavajte u nos triput dnevno: izjutra, u podne i uveče. Pritom čaj dobro ušmrknite u nos, a zatim nos i slepočnice trljajte sve dok ne osetite da vam je vazduh prošao kroz nos.

ZA KRATKOVIDOST

Cvet kamilice (30 grama) stavite u sud, a zatim ga prelijte litrom ključale vode. Pustite da vri 15 minuta. Sve ovo ostavite da se hladi u pokrivenom sudu. Čaj procedite kroz vatu i njime ispirajte oči. Takođe, stavite u sud 30 grama usitnjene trave očajnice, a zatim to prelijte litrom ključale vode i pustite da vri tri minuta. Sud poklopite i ostavite sve da odstoji 15 minuta, a zatim procedite čaj kroz vatu. Oči ispirajte naizmenično čajem od kamilice i čajem od očajnice.

MELEM ZA OPEKOTINE

Od zove

Oguljenu zelenu koru s maldih grančica zove stavite u čist sud u kom se nalazi maslinovo ulje i pčelinji vosak. Ovu mešavinu skuvajte na tihoj vatri. Ohlađenu i proceđenu smesu promešajte. Tako dobijeni melem nanosite u tankim slojevima na opekotine.

Od meda i belanaca

Pomešajte sledeće sastojke: prirodni med (25 grama), maslinovo ulje (10 grama) i belance od jajeta (tri komada). Mešavinu stavite u sud, pa sve dobro i dugo mutite dok ne dobijete kašastu masu – melem. Ovaj melem nanosite u tankim slojevima na opekotine.

(Espreso/Receptoor.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.