SVE VREME STE POGREŠNO MERILI PRITISAK: Evo kako se to PRAVILNO RADI, jedino tako ćete dobiti DOBAR rezultat
Pritisak, Foto: Profimedia

VAŽNO

SVE VREME STE POGREŠNO MERILI PRITISAK: Evo kako se to PRAVILNO RADI, jedino tako ćete dobiti DOBAR rezultat

Merenje krvnog pritiska za mnoge predstavlja svakodnevnu praksu, čak i po nekoliko puta na dan.

Objavljeno:

Nije dovoljno samo staviti aparat na ruku, već postoji nekoliko pravila koje treba ispoštovati tokom merenja pritiska, kako bi se dobila prava vrednost. Pritisak možete da merite ležeći, sedeći i stojeći. Kada sedite, ruka treba da je savijena u laktu, a izdignuta do nivoa srca.

Ukoliko osoba leži ili stoji, ruka može slobodno da pada pored tela. Takođe, veoma je važno da ako ste uznemireni, sačekate nekoliko minuta, pre merenja.

Pravilno merenje klasičnim meračima krvnog pritiska

Iskustva su pokazala da klasičan aparat - sa pumpicom i stetoskopom, daje precizniji rezultat od digitalnog merača. Oko nadlaktice leve ruke obmotajte manžetnu aparata, tako da bude oko 2 cm iznad jame na unutrašnjoj strani lakta.

Leva ruka se koristi jer se na njoj brže primećuju oscilacije krvnog pritiska ukoliko merite nekoliko puta zaredom. Stetoskop postavite na jamu, ispod donje ivice manžetne, tako da jedan delić stetoskopa bude prekriven. Slušalice stavite u uši i pumpicom brzo napumpajte do 180. Točkićem na pumpici polako popuštajte vazduh, osluškujte i pratite kazaljku - kada prvi put čujete otkucaje srca, to je vrednost vašeg gornjeg pritiska, a kada čujete poslednji otkucaj, otkrili ste koliki vam je donji pritisak.

Zašto je korisno kontrolisati krvni pritisak kod kuće?

Utvrđeno je da su pritisci izmereni u zdravstvenim ustanovama često viši od onih izmerenih kod kuće. Kao razlog za ovu pojavu navodi se nervoza i stres usled pregleda, pa rezultati mogu biti lažno pozitivni. Takodje, na osnovu samo jednog merenja ne može se izvući zaključak o trajnim promenama krvnog pritiska pa je potrebno pratiti kako se menjaju vrednosti tokom vremena.

Kako se krvni pritisak menja sa godinama starosti?

Sistolni pritisak raste normalno sa starošću već od 18 do 79 godine. Prosečan dijastolni pritisak povećava se kod muškaraca od 45 do 54 godine starosti, a kod žena od 55 do 65 godine. Osobe koje su imale nizak krvni pritisak tokom mladosti mladosti obično imaju niže vrednosti i u starosti.

Dnevne varijacije pritiska?

Sistolni pritisak postepeno raste od ranog jutra, a dostiže najveću vrednost između 17 i 19 h Tokom sna se krvni pritisak znatno smanjuje, što povećava šanse za pojavu infarkta ili šloga kod jednog broja starijih osoba u ranim jutarnjim satima (izmedju 2 i 4 sata ujutro).

Koje su normalne vrednosti krvnog pritiska?

Optimalne vrednosti pritiska su 120/80 mmHg, a po važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija, prihvatljive normalne vrednosti su do 140/90 mmHg.

(Espreso/Activis.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.