STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Na ovaj način su je pravili u Jugoslaviji, a svaka DOMAĆICA je znala da se spremi
Štrudla sa makom, Foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

recept

STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Na ovaj način su je pravili u Jugoslaviji, a svaka DOMAĆICA je znala da se spremi

Nezaobilazna posle ručka

Objavljeno:

Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od testa, a onda filuje makom koji se kuva sa mlekom. Svaka domaćica bivše Jugoslavije je znala da spremi ovu ukusnu štrudlu, a bila je nezaoblizna i posle nedeljnog ručka.

Takođe, na trepzi u to doba je često mogla da se nađe i testenina sa orasima ili makom, kao jedan od neprevaziđenih specijaliteta. Naučite i vi da spremite štrudlu sa makom, omiljeni desert svih Jugoslovena.

Štrudla sa makom
foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

Sastojci:

550 g brašna

300 ml mleka

30 g kvasca

1 jaje

1 žumance

2,5 kašike šećera

50 g putera

Za fil:

500 g maka

200 g šećera

300 ml mleka

Štrudla sa makom
foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

Priprema:

U mleko dodajte kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira, pa dodajte jaje i žumance koje ste prethodno umutili, a zatim i istopljeni puter. Sve sjedinite, pa sipajte prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20 minuta na toplom. Dobijeno testo podelite na 3 dela.

U šerpu sipajte mleko i ostavite da provri, pa postepeno dodajte mak i šećer koji ste pomešali. Kuvajte još par minuta, uz neprestano mešanje. Svaki deo testa razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite fil preko.

Urolajte, pa poređajte u pleh obložen pek papirom.

Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok ne porumene.

Majke i snajke:

00:49

Majke i Snajke

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.