DOMAĆI SOK OD VIŠANJA BEZ ČIŠĆENJA KOŠTICA: Jenostavan RECEPT koji štedi VREME, spremićete ga NIKAD BRŽE
Sok od višanja, Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći kuhar

SVETSKO A NAŠE

DOMAĆI SOK OD VIŠANJA BEZ ČIŠĆENJA KOŠTICA: Jenostavan RECEPT koji štedi VREME, spremićete ga NIKAD BRŽE

Trešnje operite pod tekućom vodom, odvojite od koštica i peteljki, stavite u veliku posudu zajedno sa šećerom, vodom i limunovim sokom da odstoje 24 sata

Objavljeno:

Nemate vremena da odvojite koštice!? Alternativa - U velikoj činiji dobro izgnječite rukama višnje, vodu i šećer. Nemate dovoljno prostora za skladištenje!? Alternativa - smanjite količinu vode za 2 l i dobićete sirup od višnje. Ostale količine (trešnje, šećer i limunov sok ostaju iste) ništa ne smanjuju.

Evvo kako da spremirte sok od višanja:

Sastojci

  • 5 kg višanja
  • 5 kg šećera
  • 50 gr. limuntusa
  • 3 l vode
  • 1do 2 vanilin šečera (po zelji) nije obavezno
Sok od višanja
foto: Printscreen/Youtube/ Domaći kuhar

Priprema

1. Trešnje operite pod tekućom vodom, odvojite od koštica i peteljki, stavite u veliku posudu zajedno sa šećerom, vodom i limunovim sokom da odstoje 24 sata (nije problem ako odstoji dan duže) u hladnije i tamnije mesto, nekoliko puta promešati da se šećer što bolje otopi, poželjno je sve malo izgnječiti rukama.

2. Provucite kroz cedilo sa širokim rupama ili ga provucite kroz mašinu za pravi sok od paradajza. za sat vremena razblažiti vodom i po potrebi dodati još limunske trave (ja dodam ukupno 100 grama limunske trave jer mi volimo malo kiselije i jedan do dva vanilin šećera za ukus).

Sok od višanja
foto: Printscreen/Youtube/ Domaći kuhar

3. Sve zajedno prokuvajte, pazite da malo smanjite temperaturu pre nego što počne da ključa, jer pena počinje naglo da se diže i može da provri, dovoljno je da se krčka 3-5 minuta. Nije kasno da probate i dodate ako vam nešto nedostaje, samo pazite na limunsku kiselinu ako je dodate odmah, da ne proključa bez obzira da li ključa (može da se desi jer je još vruća ), ako je to to, odmah sipajte u čiste flaše zagrejane u rerni na 100 stepeni. (čepove dobro zavrnuti, a ako su stariji staviti celofan pre čepova) poželjno je čepove pre zatvaranja flaša premazati alkoholom.

4. Stavite u korito ili slično da se što bolje umota u ćebe ili više njih.

5. Stavite u frižider 2-3 dana i nakon toga je spreman za upotrebu i može se čuvati do 2 godine bez kvarenja.

6. OVO je moja verzija od ove godine, mnogo je jednostavnija i brža (sve sam radila napolju u kotliću za fis), zato sam napravila male izmene u receptu.

POČELA BERBA OBLAČINSKE VIŠNJE: Veliki problem je nedostatak berača:

02:45

POČELA BERBA OBLAČINSKE VIŠNJE: Veliki problem je nedostatak berača

(Espreso/ Coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.