DOKTORKA OTKRILA GREŠKE KOJE PRAVIMO SA KREMOM ZA SUNČANJE: Rizici su VEĆI nego što mislite, evo šta je ISTINA
Sunčanje, Foto: Profimedia

PAŽNJA

DOKTORKA OTKRILA GREŠKE KOJE PRAVIMO SA KREMOM ZA SUNČANJE: Rizici su VEĆI nego što mislite, evo šta je ISTINA

Ukoliko mislite da je dovoljno da se malo zamrljate faktorom i da vaša koža bude u redu, razmislite još jednom, evo šta na to ima da kaže jedna doktorka

Objavljeno:

Osnovna briga za zdravlje poslednjih godina je krema sa zaštitinim faktorom. Zimi ili leti, nije važno, apsolutno bi uvek trebalo da je imate na licu. A kako su vrućine postale velike a sunce je sve jače, bilo da idete na plažu, u kafić, u šetnju ili samo na posao kremu sa zaštitnim faktorom bi trebalo da nosite stalno!

Ako vaš prijatelj ili prijateljica tvrdi da ne može da izgori na suncu ili tvrdi da se njihove opekotine pretvaraju u savršeno preplanuli ten, to je vrlo diskutabilno. UV zračenje je nikad jače, a to može imati fatalne posledice po vašu kožu i vaše zdravlje, koje nemaju veze sa borama.

Doktorka Debora Li za San je podelila nekoliko bitnih saveta o tome kako da nanesete kremu za sunčanje na pravi način kako biste smanjili rizik oštećenja kože:

Sunčanje
foto: Profimedia

1. Protresite bočicu sa kremom za sunčanje

Obavezno protresite bočicu sa kremom za sunčanje pre nego što bilo šta uradite. Ovo će pomoći da se razbiju bilo koje grudvice koje se javljaju tokom vremena i obezbediće da dobijete najbolju moguću zaštitu.

2. Koristite pravilo 15 minuta

Ljudi često stavljaju zaštitnu kremu za sunčanje tek kada su na plaži ili pored bazena. Međutim, ovo je pogrešan način da se to uradi. Ako idete da se opustite na suncu, ostavite formulu da je vaša koža upije najmanje 15 minuta pre nego što izađete napolje. Izlazak bez neophodnih 15 minuta znači da vaša koža nije u potpunosti zaštićena.

3. Najbolji način nanošenja kreme na lice

Dr Debora je rekla da koristite pravilo 3 prsta kada zaštitni faktor nanosite na lice. Nežno tapkajte formulu po celom licu, ušima i vratu umesto da je samo trljate kako biste je što pre naneli.

Sunčanje
foto: Shuterstock

4. Usvojite metod tačke

Prilikom nanošenja na telo, trebalo bi da pokušate da razmažete male tačke jednake veličine po svim delovima koji su izloženi suncu. Nakon što to uradite, nežno umasirajte kremu za sunčanje dok je više ne vidite na licu.

Ne zaboravite da je zaštita neophodna i u "hladu", ispod suncobrana i drveća.

5. Izaberite pravu kremu za sunčanje

Čak i ako koristite sve prave metode za nanošenje losiona, ništa od ovoga nije važno ako za početak ne koristite dobru kremu. Britansko udruženje dermatologa (BAD) savetuje upotrebu krema za sunčanje sa najmanje SPF 30. Takođe su predložili da se uverite da vaša krema za sunčanje ima UVA ocenu od najmanje 4 od 5 zvezdica, što ukazuje na to koliko je zaista dobra zaštita. Ako imate svetlu kožu ili lako izgorite, trebalo bi da koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50. Za plivanje, izaberite vodootpornu opciju.

(Espreso/ Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.