NAŠA POZNATA GLUMICA JE BILA U BRAKU SA DVE SRPSKE LEGENDE: Svi je PAMTIMO, ali ljubavni život je VELIKA MISTERIJA
Olivera Marković, Foto: Printskrin/RTS

da se naježite

NAŠA POZNATA GLUMICA JE BILA U BRAKU SA DVE SRPSKE LEGENDE: Svi je PAMTIMO, ali ljubavni život je VELIKA MISTERIJA

Ovakvim počecima se niko ne nada ni u noćnoj mori, ali jedna ljubav i malo sreće su spasili srpsku glumicu od fatalne sudbine

Objavljeno: 11:25h

Nju ćemo zauvek pamtiti po vanrednim ulogama koje je igrala, u televizijskim serijama, filmovima, pozorišnim predstavama. Olivera Marković nas je napustila pre 12. godina, i takav gubitak će srpska glumačka scena zauvek pamtiti.

Detalje iz privatnog života je vešto krila, a njen talenat je uspešno skretao pažnju na njene uloge i umetnost pre nego bilo šta drugo. Međutim priča Olivere Marković nije manje zanimljiva od njenih uloga.

Priča o prvoj ljubavi Olivere Marković i kako je izbegla sigurnu smrt

Na Kolarčevom univerzitetu se pojvaio Rade Marković jednog dana 1944. i maestralno loše odigrao ulogu iz Nušićevog komada "Sumnjivo lice". Ipak, bio je primljen, a na istom mestu nalazila se i mlada Olivera Đorđević.

Dok su se te godine sastajali u holu petosobnog stana na Terazijama broj 12, priključio im se i počeo da ih podučava jevrejski reditelj drame i opere, Erih Helc. Planirali su da spreme nekoliko predstava koje će odigrati nakon oslobođenja, ali kako je tada počelo nemačko bombardovanje Beograda, a Kolarac bio u centru dešavanja, dogovorili su se da probe nastave u vili Pere Radovanovića na Pašinom brdu i zakazali prvi termin narednog dana u 9 sati ujutru. Tog kobnog dana su stigli na vreme svi osim već zaljubljenog para. Sudbina je odredila da se Rade i Olivera veče pre toga dogovore da se nađu na Južnom bulevaru rano ujutru, a potom zajedno upute na zakazano mesto. Rade je stigao prvi u trenutku kada su se nad Beogradom oglasile sirene i počelo žestoko bombardovanje. Dugo je čekao Oliveru koja se na sreću nije pojavila na tom susretu, a potom je tužan sam krenuo na probu. Stigavši do vile, zatekao je stravičan prizor. Mesto gde je trebalo da počne da se rađa pozorišna umetnost, bilo je sravljeno sa zemljom, a tog dana je poginulo svih 40 umetnika koji su došli na vreme.

Olivera Marković
foto: Printscreen/ Youtube/ RTS

Mada se od ovog stravičnog događaja nikada nisu potpuno oporavili, apsolventkinja istorije umetnosti Olivera Đorđević, uskoro je postala gospođa Marković. Udala se za nesuđenog studenta tehnike, Radeta Markovića, sa kojim je 24. avgusta 1946. dobila sina, Gorana Markovića.

Rade i Olivera su važili za najlepši umetnički, glumački par u pozorištu na Crvenom krstu, koje su osnovali sa preživelima iz amaterske glumačke družine, poznato kao Beogradsko dramsko pozorište.

Kako se ugasila ljubav Olivere i Radeta Markovića

Umetnički par Marković kod nas je doživeo slavu o kojoj malo ko može i da sanja, ali kako su bili nepripremljeni za novi talas novinarskog svetskog trenda, čiju su trač rubriku naši novinari oberučke prihvatili, a oni bili u žiži javnosti, legendarni glumački par se tiho, bez očiju javnosti nakon sedamnaest godina braka rastao.

Novi brak Olivere Marković (sa kolegom)

Dušan Bulajić bio je kolega sa kojim je počela romantičnui vezu, za koju nije ni slutila da će postati nešto više od avanture. Zapravo avantura je postala brak koji je trajao preko 30 godina, ispunjen ljubavlju i nežnošću.

Zbog toga što je njeno ime već ozbiljno odzvanjalo našom kulturnom scenom, kao i rad sina Gorana, sklapanjem novog braka Olivera nije ponovo promenila prezime, a kako su svoj privatan život ona i Dušan držali daleko od trač rubrika, veliki deo javnosti ne samo da nije ni znao da je u novom braku, već su je do kraja života mnogi vezivali za barda našeg teatra, Radeta Markovića.

Olivera Marković
foto: Printskrin/RTS

Dušan je bio veliki umetnik, ali nije voleo slavu. Njih dvoje su decenije proveli zajedno kao članovi Narodnog pozorišta u Beogradu, a da nisu postali partneri na sceni. Bili su potpuno različite prirode, izlazili odvojeno, imali različite poglede na karijeru i uspeh, a opet uprkos svim razlikama, među njima je vladala nesvakidašnja harmonija bračnog života. Olivera je vodila jedan veoma ambiciozan život, Dušan ga je živeo povučeno, ali među njima je do kraja njegovog života postojala iskrena ljubav.

Dušan Bulajić nas je napustio 3. juna. 1995. Olivera Marković se nije više udavala. Na glumačkim daskama je ostala sve do samog kraja svog života koji se 2. jula. 2011. ugasio.

Tajna kutije Olivere Marković

Posle Oliverine smrti, njen sin, reditelj Goran Marković, poklonio je Narodnom pozorištu drvenu kutiju za nakit u kojoj je slavna glumica držala svoje dragocenosti.

Umrlicu Žanke Stokić je, kako je otkrio Marković "Olivera skinula sa jednog drveta", neposredno posle sahrane svoje starije koleginice, 1947. godine. Godinu dana kasnije, Olivera je upisala Akademiju, a činjenica da je sačuvala kroz sve te decenije ovo parčence papira, jasno govori o tome koliko je cenila Žanku Stokić.

- Nikada nisam bila ni Ofelija, ni Julija, niti sam volela takve uloge. Počela sam kao zavodnica i naigrala se takvog repertoara; od glupača do prevejanih, od opajdara do dama iz visokog društva - izjavila je jednom prilikom pokojna legednarna glumica.

NIJE ME PUSTIO, REKAO JE: TAKVOG SKOTA IMAM KOD KUĆE Poznata glumica o paklu kroz koji je prošla:

01:11

NIJE ME PUSTIO, REKAO JE: TAKVOG SKOTA IMAM KOD KUĆE Poznata glumica o paklu kroz koji je prošla: Ljudi te poistovete sa ulogom

(Espreso/ Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.