OVO JE ZNAK DA U KUĆI IMATE STENICE: Može da bude OPASNO, evo šta morate da URADITE
Stenice, Foto: Profimedia

VAŽNO, OPREZ!

OVO JE ZNAK DA U KUĆI IMATE STENICE: Može da bude OPASNO, evo šta morate da URADITE

Stenice su svakako gosti koje ne želite u blizini svoje spavaće sobe jer predstavljaju smetnju.

Objavljeno:

One grizu, a njihovi ugrizi mogu izazvati alergijske reakcije i potencijalno sekundarne infekcije kože – i dok su njihovi ugrizi najčešće prilično bezopasni, zaraza nije nešto što želite u svom domu. Stenice su jako iritantne, zato je važno što pre ih se rešiti jer ženke mogu položiti čak 500 jaja za dva meseca. Ta se jaja zatim izlegnu za otprilike nedelju dana, što onda dovodi do problema jer ćete uskoro biti preplavljeni ovim insektima.

Prema stručnjacima iz Bed Kingdoma, postoji sedam znakova na koje treba obratiti pažnju, kao i razni saveti koji će vam pomoći u teranju ovih štetočina, prenosi Mirror.

Stenice
foto: Profimedia

Čudan miris

Stenice ispuštaju neobičan miris, a stručnjaci su objasnili: ‘Jedan od ranih znakova stenica je čudan, plesniv miris koji se zadržava u vašoj spavaćoj sobi, uprkos tome što nema jasnog razloga za to, poput prljave gomile odeće. Kada se stenice osećaju ugroženo, emituju ono što se naziva alarmnim feromonima koji imaju blagi miris malina, korijandera ili sličnog, a u teškim slučajevima stenica taj će miris biti pomešan s mirisom mrtvih stenica i čaura što stvara miris rđe’.

Ugrizi

Ako se probudite s ‘crvenim ugrizima koji svrbe’, to bi mogao biti znak stenica. Obično se hrane krvlju tokom cele noći, grišće ruke, šake i noge i često se pojavljuju u grupama, ali ponekad se mogu pojaviti i kao pojedinačni ugrizi. Prema rečima stručnjaka, oni obično nisu opasni, ali neki ljudi mogu biti alergični, pa ako osetite ekstremno oticanje, potražite pomoć lekara.

Jajašca

Jajašca stenica teško je uočiti jer su sićušna, duga samo 1 mm, ali ih možete pronaći traženjem bilo čega što podseća na mala zrnca pirinča u krevetu. Mogu se zalepiti za različite vrste površina, obično za šavove i spojeve dušeka ili iza uzglavlja.

Čaure

‘Stjenice se ‘presvlače’ nekoliko puta tijekom različitih faza životnog ciklusa, što znači da njihove čahure mogu biti različitih veličina’, kažu stručnjaci, ‘ali možete ih uočiti po njihovom žutom, prozirnom izgledu u šavovima, naborima i pukotinama madraca ili čak drugih područja kao što su pukotine u zidovima i namještaju’.

Mrlje od krvi

Nakon što stenica završi sa hranjenjem, krv može iscuriti ako je tokom sna zgnječite naglim pokretima poput prevrtanja, pa ako primetite bilo kakve tragove, možda imate stenice. Ako nema vidljivog drugog uzroka, verovatno su tragovi ovih štetočina.

Tamno smeđe oznake

Tamni tragovi izmeta stenica veličine vrha olovke mogu se pojaviti na dušecima, posteljini, uzglavljima, pa čak i vašim zidovima, a puno su manji od mrlja krvi, pa ih je teže uočiti. Takođe će ispuštati slab, rđav miris koji doprinosi grubom smradu.

Žive stenice

Odrasle stenice duge su oko 5 mm i sklone su skrivanju na raznim mestima od kreveta do područja uz njega. Uz mali napor, mogu se uočiti i stoga ih se možete rešiti, prenosi Večernji list.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.