OVU BILJKU SU U KUĆI IMALE SVE NAŠE BAKE U STAROJ JUGI, SAD JE PONOVO POPULARNA: Nikad ne biste rekli odakle POTIČE
Difenbahija, Foto: Printscreen

osvežava dom

OVU BILJKU SU U KUĆI IMALE SVE NAŠE BAKE U STAROJ JUGI, SAD JE PONOVO POPULARNA: Nikad ne biste rekli odakle POTIČE

Sigurno ste imali ili i dalje imate baku koja je u stanu imala ovu biljku

Objavljeno:

Difenbahija je tropska biljka, poreklom iz tropskih predela Meksika, koja je veoma popularna u svetu kao sobna biljka. Pripada porodici Aracea, a ime je dobila po baštovanu koji je radio na bečkom dvoru.

Difenbahija je višegodišnja zeljasta biljka, uspravnog stabla i velliki zeleno-belih listova, raznih šara. Poznato je tridesetak vrsta difenbahija koje se uzgajaju, a najpopularnije su:

  • Diffenbachia seguine,
  • Diffenbachia maculata,
  • Diffenbachia bausei,
  • Diffenbahia imperalis,
  • Diffenbachia aerstedii.
Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Difenbahija je veoma dekorativno cveće, pogodno za uzgoj u sobi i zbog toga što jako dobro podnosi hlad. U zavisnosti od vrste, difenbahija može biti mala biljka, gotovo patuljasta, a možete odabrati i veće vrste kao što je Diffenabachia amoena. Negu difenbahija nije teško naučiti, pa je idealna za početnike. U nastavku teksta saznajte sve što je potrebno za održavanje difenbahija.

Nega difenbahija

Temperatura i svetlost

Difenbahija je biljka koja će lako opstati u bilo kom delo prostorije, na bar 10 stepeni Celzijusa, zbog čega je pogodna za uzgoj. Mada će preživeti na nižim temperaturama, najboja temperatura za uzgoj difenbahija je od 18 do 25 stepeni Celzijusa. Kada je u pitanju svetlost, važno je znati da joj jedino ne pogoduje jaka dirketna svetlost jer može oštetiti njene listove. Najoptimalnije je staviti je na dobro osvetljeno mesto, npr kuhinjski prozor.

Zalivanje i zemljište

Difenbahija je biljka koja jako voli vlagu, stoga je važno obezbediti joj dosta vode, pogotovo leti. Zemlju održavajte vlažnom, ali nikako potpuno mokrom jer to može naškoditi korenu biljke. Zimi smanjite zalivanje na jednom nedeljno. Leti je zalivajte dva do tri puta nedeljno. Najbolje je zalivati je mlakom kišnicom.

Zemlja u koje je zasađena dienbahija treba da bude mekana i humusna, bogata hranljivim materijama. Difenbahija voli drenirano zemljište, najbolje je koristiti tresetne mahovine i perlit.

Biljka
foto: Printscreen / Youtube

Prihrana difenbahija

Prihrana difenbahija zavisi od doba godine. Od marta do oktobra poželjno je prehranjivati je svake druge nedelje tokom zalivanja, tečnom prihranom. Tokom zime je ne treba prihranjivati.

Još nekoliko korisnih saveta za uzgoj difenbahija

Kada birate mesto za Vašu difenbahiju, vodite računa da to mesto ne bude pored izvora toplote (npr radijatora) ili na promaji. Kada odbaerete mesto, nemojte je premeštati, difenbahija ne voli promenu sredine.

U toplijim mesecima preporučljivo je zalivati biljku vodom koja je odstajala u posudi.

Da bi Vaša difenbahija zasijala punim sjajem, u negu uvrstite i orošavanje listova biljke mlakom vodom, koristeći pumpice sa raspršivačem.

Prebrišite listove biljke vlažnom i čistom krpom s vremena na vreme.

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo:

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

(Espreso/ Cvećara Elite)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.