SAMO OVAKO SE PRAVILNO PRIPREMA ZA ISPOVEDANJE PRED PRIČEST: Svi vernici treba da ZAPAMTE OVE KORAKE
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

SAMO OVAKO SE PRAVILNO PRIPREMA ZA ISPOVEDANJE PRED PRIČEST: Svi vernici treba da ZAPAMTE OVE KORAKE

Ljudski je grešiti, ali je ljudski i kajati se, kao što je božansko svojstvo praštanje

Objavljeno:

Greh u duhovnom životu i okarakterisan kao bolest koja opterećuje i muči ljudsku savest. Otuda je ispovedanje i pokajanje oblik duhovnog lečenja.

Svetu tajnu ispovesti definiše pravoslavna liturgika kao tajnu pokajanja, kojom se čovek čisti od grehova učinjenih posle krštenja. Ispovest je, dakle, sveštena radnja u kojoj sveštenik silom Duha Svetoga otpušta i razrešava hrišćanina od grehova, koje on ispovedi i za koje se kaje. Potom sledi pričešćivanje.

Pokajanje je proces koji započinje duboko u nama, proces kajanja i tuge jer smo se udaljili od Boga. Pokajanje znači promena našeg razmišljanja, našeg karaktera, obnavljanje morala i odbacivanje greha. Pokajanje znači ljubav prema vrlinama, dobročinstvo, želja, spremnost i jaka sklonost da se opet sjedinimo sa Hristom kroz blagodat Duha Svetoga.

Ljudski je grešiti, ali je ljudski i kajati se, kao što je božansko svojstvo praštanje.

Crkva, Post
foto: RINA

- Pokajniku se otvaraju oči za dva puta: prvi – za onaj kojim ide, i drugi – za onaj kojim treba da ide. Više je onih koji se kaju, no onih koji skreću svoje kolesnice na novi put je mnogo manje. Kažem vam: dve hrabrosti potrebne su pokajniku – jednom hrabrošću da se zaplače nad starim putem, i drugom da se obraduje novom - rekao je sveti vladika Nikolaj Velimirović, piše hramsvetogsave.rs.

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso/hramsvetogsave.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.