NIKADA NEĆETE POGODITI ZAŠTO JE FROJD TERAO PACIJENETE DA LEŽE: Naučnici su otkrili da OVAJ POLOŽAJ ima veći SMISAO
Terapija, Foto: Profimedia

saznajte

NIKADA NEĆETE POGODITI ZAŠTO JE FROJD TERAO PACIJENETE DA LEŽE: Naučnici su otkrili da OVAJ POLOŽAJ ima veći SMISAO

Ali da li ovaj položaj tela može poboljšati terapijski proces

Objavljeno:

Da li ste se ikada zapitali zašto je Frojd terao svoje klijente da legnu na kauč? Naleteo sam na ovo pitanje nakon što smo moje kolege i ja sprovodili istraživanje o tome kako ležanje (ležeći položaj tela) utiče na psihofiziološke odgovore, kaže doktor nauka Edi Harmon Džouns za Psihologiju danas.

Frojdov odgovor

Koliko sam mogao da otkrijem čitajući njegove spise, Frojd (1913, str. 133–134) je imao „plan da natera pacijenta da legne na sofu dok [on] sedi iza njega van vidokruga” jer je to bio „ostatak hipnotičke metode iz koje je evoluirala psihoanaliza”. Dalje je izjavio: „Ne mogu da podnesem da me drugi ljudi posmatraju osam sati dnevno (ili više).“

Sigmund Frojd
foto: Profimedia

Napisao je: „Insistiram na ovoj proceduri, međutim, zato što je njena svrha i rezultat da spreči da se transfer neprimetno pomeša sa pacijentovim asocijacijama...“ Frojd je očigledno bio zabrinut zbog toga što pacijent ne vidi više nego zbog držanja tela pacijenta. Ali da li ovaj položaj tela može poboljšati terapijski proces?

Naše istraživanje je pokazalo da ležeći položaj tela može smanjiti psihološku odbranu i otvoriti um, dodao je doktor Džouns.

Istraživanja sugerišu da držanje tela na leđima smanjuje aktivnost mozga povezana sa besom, takođe proširuje um i smanjuje disonancu, što je izuzetno važno za terapiju, takođe eliminiše kognitivni konflikt.

SVAKO OD NAS IMA 4 MRAČNE CRTE LIČNOSTI! Psiholog: U kombinaciji sa verovanjem u magiju mogu dovesti do MONSTRUOZNIH zločina:

04:11

SVAKO OD NAS IMA 4 MRAČNE CRTE LIČNOSTI! Psiholog: U kombinaciji sa verovanjem u magiju mogu dovesti do MONSTRUOZNIH zločina!

(Espreso/ Psychology today)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.