SAMO OVAKO MOŽETE SPREMITI PRAVO DOMAĆE KUPINOVO VINO: Trik je u JEDNOSJ stvari, bez nje je BLJUVOTINA (RECEPT)
Priprema kupinovog vina, Foto: Printscreen/Youitube/ Bokina kuhinja

savršenog ukusa

SAMO OVAKO MOŽETE SPREMITI PRAVO DOMAĆE KUPINOVO VINO: Trik je u JEDNOSJ stvari, bez nje je BLJUVOTINA (RECEPT)

Za svaku vrstu vina važi isto - što duže stoji, to je lepše

Objavljeno:

Za svaku vrstu vina važi isto - što duže stoji, to je lepše. Ako niste strpljivi onda je najbolje da se ne upuštate u ovaj proces. Kupinovo vino možete kupiti u bilo kojoj oprodavnici. Ukoliko se ipak odlučite na ovaj poduhvat, obavezno ostavite da se fermentacija propisno desi i da vino odstoji minimum mesec dana pre nego što ćete ga piti.

Priprema kupina

Poznate su dve vrste kupina koje se najčešće koriste za kupinovo vino, a to su puzava kupina i uspravna kupina tačnije sorte Hull Thornless, Blck Satin, Thornless Himalaian i Thornfree.

Grm kupine se može posaditi u bašti ili uz baštensku ogradu. Uspeva na svim vrstama zemljišta i važno je samo da se nalazi na toplom i sunčanom predelu. Takođe uspeva u umerenoj klimi, ali neke sorte mogu izdržati i veoma niske temperature, pa su pogodne i za gajenje u kontinentalnim delovima zemlje.

Vino
foto: Profimedia

Budući da je bobica veoma osetljiva i delikatna, plodovi se beru pažljivo. Budite oprezni tokom berbe jer kupine ostavljaju boju na rukama, pa je preporučljivo koristiti rukavic. Posle branja, najbolje je odmah napraviti kupinovo vino, jer se beru zreli plodovi osetljivi na stajanje u vazduhu. Da bi dobili kvalitetno vino, važno je da berete samo zrele kupine, jer se od nezrelih kupina ne dobiva kvalitetno vino. Kupine se preporuča brati ujutro ili popodne i nikad posle kiše jer će postati kvarne.

Ako kupujete kupine, uverite se da su plodovi crne ili tamnoplave boje i potpuno zreli. Kupina treba da bude mekana, ali ne previše jer će se raspasti. Ako imate priliku da probate kupine pre kupovine i kupina ima blago kiselo-sladak ukus, to znači da je idealna za kupinovo vino.

Za pripremu koristite plastičan, drveni, kameni ili lonac od nerđajućeg metala s poklopcem, iako ih tokom kuvanja ne sme potpuno zatvoriti. Takođe će vam trebati plovak da zadržite kašu ispod površine i sprečite oksidaciju i prebrzo razmnožavanje kvasca. Kao plovak možete koristiti izbušeni lim ili mrežu.

Kupinovo vino

Priprema kupinovog vina nije lagan i zahteva određenu dozu strpljenja i iskustva. Ako mislite da ste dovoljno iskusni i da možete da nabavite posebne sastojke koje recept zahteva, možete da napravite veoma kvalitetno kupinovo vino. Sastojci u receptu dovoljni su za 8 litara vina. Količina zavisi od uspešnosti procesa fermentacije.

Vino
foto: Profimedia

Sastojci

  • 10 kg kupina
  • 3 kg šećera
  • kvasac (sledite uputstva za doziranje na proizvodu)
  • 9 l vodenog enzima (sledite uputstva za doziranje na proizvodu)
  • grejpfrut (sledite uputstva za doziranje na proizvodu)

Priprema

  1. Operite kupine u hladnoj vodi. Tokom pranja budite pažljivi da se kupine ne bi raspale.
  2. Stavite ih u lonac za kuvanje. Ne smete ju napuniti do vrha zbog samog procesa ključanja.
  3. Zgnječite kupine rukama.
  4. Dodajte kašasti enzim u kašu. Dozirajte količinu pektinskog enzima prema uputstvu na pakovanju, a mešanja u smesu, ostavite kašu da odstoji 1 - 2 sata.
  5. Rastvorite šećer u toploj vodi i ohlađenu tečnost dodajte u kašu.
  6. U smesu dodajte kvasac i grejpfrut, pa dozirajte količinu prema uputstvima na kesici.
  7. Sve dobro promešajte i poklopite, ali ne do kraja da ne prekinete dovod vazduha u posudu jer ugljen -dioksid koji će nastati tokom ključanja mora izaći iz posude.
  8. Na tiganj stavite plovak, koji tokom procesa ključanja mora biti uronjen u vodu. U ovoj fazi počinje fermentacija vina.
  9. Posudu ostavite u prostoriju sa temperaturom od oko 20°C 3 - 4 dana.
  10. Protisnite kašu i smesu dobijenu ceđenjem sipajte u čisto bure.
  11. Ponovite postupak sumporisanja ili dodajte grejp i ostavite da se smesa fermentiše do kraja (otprilike mesec dana).
  12. Posle mesec dana, vino procedite u sterilisane tamne staklene flaše i zatvorite plutom.
  13. Ako niste sigurni da je fermentacija gotova, zatvorite boce gazom i ako vidite da se ništa ne dešava, zatvorite ga čepom.
Vino
foto: Printscreen/Youitube/ Bokina kuhinja

Upotreba u kuhinji

Vino od kupine najbolje je čuvati na tamnom i hladnom mestu, u ostavi ili podrumu, a pre konzumiranja vino se može ohladiti stavljanjem u frižider. Flaše u koje se sipa treba da budu od tamnog stakla, dok čepovi kojima se boce zatvaraju trebaju da budu od plute.

Ako vino od kupina pripremate bez korišćenja sumpora, treba ga čuvati na temperaturama ispod 15°C. Vino sa sumporom i pektinskim enzimima može se čuvati na bilo kojoj temperaturi, ali bi takođe trebalo da se temperatura kreće između 10 - 15°C.

Kupinovo vino se preporuča piti tek 1 dcl vina dnevno, najbolje ujutru ili uveče posle obroka . Osim što se pije, može se dodati u deserte.

OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE:

00:32

OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE

(Espreso/ mojazimnica.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.