OVO JE NORMALNA VREDNOST TESTOSTERONA KOD ZDRAVOG MUŠKARCA: Sve ispod toga je ZNAK ZA UZBUNU, pazite se
Ilustracija, Foto: Profimedia

upozorenje

OVO JE NORMALNA VREDNOST TESTOSTERONA KOD ZDRAVOG MUŠKARCA: Sve ispod toga je ZNAK ZA UZBUNU, pazite se

Nizak testosteron ne dovodi uvek do fizičkih simptoma, ali postoji nekoliko povezanih simptoma

Objavljeno:

Testosteron kod muškaraca sa starenjem polako opada i to nije ništa novo. Međutim, postoje signali koje na vreme mogu da vam ukaže na njegov pad. To će vam pogotovo biti od koristi jer testosteron u velikoj meri utiče na intimne odnose.

Farmaceut Karan Rana ukazuje na simptome na koje treba da obratite pažnju. Inače, testosteron je hormon koji, kod muškaraca, proizvode testisi, dok je njegova količina važan faktor u se*sualnom razvoju i njenoj funkciji. Takođe i žene luče testosteron, ali u dosta manjim količinama.

Nizak testosteron kod muškaraca javlja se kada ga testisi ne proizvode dovoljno. Nivoi testosterona se mere u nanomolima po litru. Referentne vrednosti za muškarce su od 9,9 do 27,8 nmol/L (nanomola po litru), dok za žene iznosi od 0,22 do 2,9 nmol/L. Ako je vaš nivo testosterona ispod 8 nmol/L, verovatno imate nedostatak testosterona.

"Jedini način da sa sigurnošću saznate da li imate nizak nivo testosterona je da uradite test krvi. Posebna vrsta krvnog testa da bi se utvrdio uzrok nedostatka", savetuje dr Rana. Inače, kontrolu testosterona je, zbog dnevnih varijacija nivoa u krvi, najbolje da uradite u prepodnevnim časovima (do 10h) u laboratoriji, ali pre toga da se posavetuje sa svojim lekarom.

Kako dalje dodaje dr Rana, postoje i drugi uzroci niskog testosterona koji mogu da stvore zdravstvene probleme: "To uključuje povrede testisa, hemoterapiju i radioterapiju i druga stanja kao što su AIDS, HIV i gojaznost."

Nizak testosteron ne dovodi uvek do fizičkih simptoma, ali postoji nekoliko povezanih simptoma:

Penis
foto: Profimedia

Smanjen se*sualni nagon

Erektilna disfunkcija

Gubitak kose

Gubitak mišićne mase

Umor

Promene u težini

Depresija

"Mnogi od ovih simptoma, poput erektilne disfunkcije, mogu biti i rezultat drugih stanja. Zato ako imate problem u krevetu, trebalo bi da se obratite na vreme svom lekaru koji će detaljno da vas posavetuje.

02:23

KADA MUŠKARCIMA PADNE TESTOSTERON, TEK TADA MOZAK POČINJE DA RADI! Nestorović za Kurir TV otkrio tehniku protiv ANKSIOZNOSTI

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.