SAZNALI KAKO SE SPREMA DONER KEBAB PA ZAŽALILI: Srbi obožavaju da jedu OVO JELO, a nisu imali pojma koliko je GADNO
Kebab, Foto: Printscreen YouTube/Together TV

ceo recept

SAZNALI KAKO SE SPREMA DONER KEBAB PA ZAŽALILI: Srbi obožavaju da jedu OVO JELO, a nisu imali pojma koliko je GADNO

Doner kebab je brza hrana koja je sa lakoćom osvojila ljude širom sveta i svrstala Tursku u red zemalja čiji specijaliteti se mogu pronaći bilo gde da se nađemo

Objavljeno:

Svaki dobar recept ima svoju tajnu, a nakon što je otkrivena tajna doner kebaba, mnogi su se izjasnili da ga više ne bi jeli. Drugima način pripreme ne utiče na to da im se finalni ukus ipak sviđa, dok ima i onih koji smatraju da ništa ne bismo jeli kada bismo znali kako se priprema.

Doner kebab je brza hrana koja je sa lakoćom osvojila ljude širom sveta i svrstala Tursku u red zemalja čiji specijaliteti se mogu pronaći bilo gde da se nađemo. Tako se ovo jelo našlo i u Velikoj Britaniji, a kako se može zaključiti, doner kebab je omiljeno jelo Britanaca nakon konzumiranja alkohola, tačnije nakon noćnih provoda. Konzumirajući ga tako, malo ko se zapitao koje meso se nalazi u ovom ukusnom obroku. Sada je to otkriveno.

Giros
foto: Stefan Jokić

Jutjub kanal Together TV koji objavljuje serijal "Food Unwrapped" Kanala 4 otkriva misterije, tajne i mitove iza hrane iz celog sveta. Ovog puta, objavili su video o detaljima izrade mnogima omiljenog turskog specijaliteta doner kebaba.

Kako se može videti na snimku, voditelj prvo pokušava da dobije informaciju od vlasnika jedne od brzih hrana koje prodaju ovo jelo. Odgovor koji je dobio je da je u pitanju jagnjeće meso. Ubrzo potom, voditelj kreće ka fabrici za preradu mesa koja distribuira meso za kebab mnogim prodavnicama brze hrane.

Ova fabrika proizvodi neverovatnih 50 tona doner kebaba nedeljno te snabdeva prodavnice kebaba širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Tu je jasno prikazano da se meso za doner kebab dobija od ostataka jagnjećeg mesa koje se melje, a zatim mu se dodaje teksturirani sojin protein i mešavina mlevenog luka i soli. So je neophodna, objašnjavaju u fabrici, jer ona čini da se meso ne mrvi i ne kida kada ga kasnije seku na listiće sa ražnja.

Nakon obrade, meso se slaže na ražanj, a između se ređa jagnjeća koža koja služi da bolje poveže sve. Nakon finalnog oblikovanja, sirovi proizvod se upućuje ka prodavnicama brze hrane.

Na kraju proizvodnje, meso za doner kebab sadrži 85 odsto janjetine, dok ostalih 15 odsto čine pomenuti dodaci. Važno je napomenuti da se to odnosi samo na doner kebab, dok druge vrste kebaba mogu varirati u poreklu mesa. Tako se u kebabu mogu naći i teletina, piletina, svinjetina, ali i magareće meso.

Nakon objavljenog video snimka, veliki broj ljudi je komentarisao da više nikad neće jesti kebab, dok je bilo i onih kojima to ne predstavlja problem.

- Kad teturate kući u četiri u subotu ili nedelju ujutro, boli vas briga što je u tome. Ako si još sposoban preispitivati šta je u njemu, nisi dovoljno pijan da u tome uživaš - napisao je jedan komentator, a preneo Dailymail.

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.