JEDNA ŠERPA I GOTOVA TORTA: Tako je i dobila NAZIV, najbolje je što nema PRANJA SUDOVA (RECEPT)
Šerpa torta, Foto: Emily's Kitchen/ Youtube

prelako

JEDNA ŠERPA I GOTOVA TORTA: Tako je i dobila NAZIV, najbolje je što nema PRANJA SUDOVA (RECEPT)

Preukusna Šerpa torta ne osvaja samo svojim ukusom, već i svojom jednostavnošću, za njenu pripremu potrebna vam je samo jedna šerpa

Objavljeno:

Mnogi se pitaju zašto se ovaj dezert zove Šerpa torta, a razlog je vrlo jednostavan, zato što se i peče i fil sprema u jednoj istoj šerpi. Jednostavno se pravi, ne traži previše skup materijal, a ima bogat čokoladni ukus.

U mnogim delovima Srbije Šerpa torta“ poznata je i kao torta koja se pravi od samo dva jajeta, jer je toliko potrebno za pripremu izdašnog patišpanja.

Sastojci:

Za koru:

  • 10 kašika mleka
  • 2 kašike kakao praha
  • kesica praška za pecivo
  • 2 jajeta
  • 10 kašika brašna
  • 12 kašika šećera
Šerpa torta
foto: Emily's Kitchen/ Youtube

Za fil:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g mlevenih oraha
  • 1 l mleka
  • 15 kašika šećera

Za ukrašavanje:

  • 50 g čokolade
  • 20 g putera
  • 50 g mlevenih oraha
  • 100 g šlaga
Šerpa torta
foto: Emily's Kitchen/ Youtube

Priprema:

  1. Za kore jaja dobro umutite sa šećerom. Dodati mleko, ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Izliti u podmazanu i brašnom posutu šerpu, koja mora biti dublja. Peći na 220 stepeni oko 25 minuta.
  2. Kada je pečeno ostaviti da se ohladi pa iseći na 4 dela. Za fil stavite mleko sa šećerom da se kuva 15 minuta. Dodati margarin, čokoladu i mlevene orahe i kuvati još nekih 15-tak minuta da masa postane malo gušća nego za palačinke.
  3. Oprati šerpu u kojoj su se kore pekle. Staviti gornji deo kore u šerpu tako da bude pečeni deo okrenut ka dnu šerpe. Fil otprilike podeliti na tri dela. Uzeti kutlaču i fil lagano sipati preko kore. Dodati drugu koru i opet preko sipati deo fila lagano sve pritiskajući. Postupak ponoviti i sa trećom korom.
  4. Četvrtu koru staviti na vrh, ali da ovaj put pečeni deo bude okrenut ga gore. Lagano pritiskati prstima da se fil lepo "zalepi" za kore. Ostaviti u frižideru 4-5 sati da se sve lepo stegne. Nožem lagano odvojiti tortu od stranica šerpe i prevrnuti je na tacnu. Po želji, ukrasite je umućenim šlagom, mlevenim orasima ili tankom glazurom od 50 grama rastopljene čokolade i margarina.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/ Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.