ZA OVO VOĆE KAŽU DA JE PRIRODNI ANTIBIOTIK:Šaka dnevno i bićete ZAŠTIĆENI od najopasnijih 5 stvari
Ilustracija, Foto: Profimedia / BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial /

ovo voće je lek

ZA OVO VOĆE KAŽU DA JE PRIRODNI ANTIBIOTIK:Šaka dnevno i bićete ZAŠTIĆENI od najopasnijih 5 stvari

Brusnice su dobre za ovih 5 stvari

Objavljeno:

Brusnice su postale popularne poslednjih godina, te ih danas možemo naći u raznim preparatima. Može se konzumirati i sušena, ali i u svežem obliku te kao čaj. Pune vitamina C, A i E, kao i minerala – kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa. Sa ovakvim sastavom, one zaista čine čudo za organizam. Ovo su samo neki od benefita brusenice-

1. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiinflamatornim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.

2. Sprečavaju infekcije urinarnog trakta

Konzumacijom brusnice unosimo u organizam veliku dozu proantocijanidina, koji su antioksidansi koji sprečavaju da se bakterije koje izazivaju infekciju zalepe za zidove mokraćnih kanala.

Borovnice
foto: Printscreen/Youtube/Food Insider

3. Korisne su za ljude koji pate od dijabetesa tipa 2

Brusnice imaju niži glikemijski indeks, zbog toga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa je zbog toga manja reakcija na insulin.

4. Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni

Ova biljka sadrži element koji sprečava bakterije da se vežu za zube, a takođe pomaže u prevenciji bolesti desni.

5. Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije

Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da dnevna konzumacija šake brusnice značajno utiče na poboljšanje pamćenja ispitanika kada su u pitanju svakodnevni događaji (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi do mozak (perfuzija mozga).

Brusnica se može konzumirati u sušenom obliku, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi poklopljeno do 15 minuta, a zatim se procedi i pije do tri puta dnevno. Kada je sok u pitanju, dve čaše nezaslađenog soka od brusnice dnevno su dovoljne za prevenciju. Brusnica se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja.

Bonus video: MOJ DOKTOR OTVORIO 2 MESECA BOLOVANJE I OTIŠAO U KOSTARIKU Stojanović o zloupotrebi prava: Telefonom zovu iz Grčke, OVO TRAŽE

00:35

MOJ DOKTOR OTVORIO 2 MESECA BOLOVANJE I OTIŠAO U KOSTARIKU Stojanović o zloupotrebi prava: Telefonom zovu iz Grčke, OVO TRAŽE

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.