JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA CVEKLU BEZ KONZERVANSA: Cveklu ohladite NA OVOM MESTU i ne stajaće GODINAMA
Cvekla, Foto: Printscreen/Youtube/SerpicaNet

sve domaćice znaju

JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA CVEKLU BEZ KONZERVANSA: Cveklu ohladite NA OVOM MESTU i ne stajaće GODINAMA

Recept za cveklu iz tegle bez konzervansa

Objavljeno:

Cvekla je obavezan proizvod ako vodimo računa o našoj ishrani. Pripada takozvanim super namirnicama i to ne slučajno. Tako počasno mesto je cvekli dodeljeno zbog njenih lekovitih i hranljivih kvaliteta. Cvekla je bogata vitaminima C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, uz to sadrži i mnoge dragocene minerale, antioksidante, flavonoide i karotenoide, folnu kiselinu,korisne šećere, proteine i ugljene hidrate.

Ovo korenasto povrće konzumira se i sirovo - za sokove, narendano u salatama od cvekle, kao i pečeno ili kuvano.

Sastojci:

  • 5 - 6 kg cvekle
  • 1,5 litra vode
  • 500 ml alkoholnog sirćeta 9% (može jabukovo, stavite ga više)
  • 4 kašike šećera
  • 2 - 3 kašike soli (po ukusu)
  • Može se dodati: biber u zrnu i slačica
Cvekla
foto: Rina.rs

Priprema:

Cveklu dobro operite, stavite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata. Vodu možete dolivati kada ispari. Kuvanu cveklu ostavite da se ohladi pa je ogulite i isecite na kolutove, debljine kako volite. Izmešajte sirće, vodu, so, šećer i prelijte preko cvekle. Promešajte i ostavite da stoji oko pola sata. Probajte i ako je potrebno dodajte još soli ili sirćeta da doterate ukus kakav vam se sviđa. U teglu (možete ali i nemorate) stavite crna bibera i slačice, cveklu i na kraju dospite u tegle preliv iz šerpe. Zatvorite dobro i pasterizujte u rerni ili u šerpi.

Bonus video: KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

02:49

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.