NEĆETE VEROVATI KOLIKO MUŠKARACA SE MUČI SA EREKTIVNOM DIFUNKCIJOM: Skoro svi za to KRIVE samo JEDNU STVAR
Ilustracija, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

pažnja

NEĆETE VEROVATI KOLIKO MUŠKARACA SE MUČI SA EREKTIVNOM DIFUNKCIJOM: Skoro svi za to KRIVE samo JEDNU STVAR

Prema poslednjim istraživanjima smatra se da čak više od polovine muške populacije ima problema u krevetu, a samo jedan od krivaca je sadržaj filmova za odrasle

Objavljeno:

Širom sveta beleži se porast broja muškaraca kojima je potrebno lečenje zbog erektilne disfunkcije (ED). Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja i održavanja erekcije koja je dovoljna za zadovoljavajući intimni odnos. Dokazano je da povećana fizička aktivnost i smanjenje telesne mase umanjuju rizik od nastanka ED. Napredak u oblasti dijagnostike i terapije ovog oboljenja, kao i pozitivni odnos društva i medija prema ovom problemu predstavljaju ohrabrenje za pacijente da se jave se lekaru.

Novija istraživanja dokazala su da navodno skoro polovina muškaraca ima erektilnu disfunkciju, uključujući četiri od 10 svih onih koji su ispod 35 godina. Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 momaka pokazalo je da se 30 odsto njih oseća kao da su zbog ovog problema „manje muškarci“.

seks
foto: Jiri Schott / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Sve više i više muškaraca je obeshrabreno da uopšte priča na ovu temu. Širenje svesti u javnosti koliko muškaraca zapravo ima sličan problem može da utiče na pojedine da potraže stručnu pomoć. Oko 59 odsto svih ispitanih muškaraca, koje je učesvovalo u poslednjim istraživanjima, je objasnilo da je neuspeh u se*sualnim aktivnostima jedna od “najsramnijih stvari koje im se mogu dogoditi u životu”. Takođe, svaki šesti je priznao da je tabu oko razgovora o se*sualnom zdravlju muškaraca značio da će sve probleme koje imaju u spavaćoj sobi zadržati za sebe.

- Mnogi muškarci koji imaju poteškoće sa erekcijom mogu odložiti traženje lečenja zbog sramote i straha od uticaja na njihov se*sualni život ili odnose. Posvećeni smo otvaranju razgovora o ED i podršci muškarcima i njihovim partnerkama da se osećaju sigurnije da govore o ovom stanju - objasnila je Kristi Sural iz kompanije Sanofi.

Studija je takođe pokazala da se 61 odsto muškaraca koji su imali poteškoće s erekcijom osećalo razočarano, dok je 55 odsto bilo posramljeno. Međutim, 34 odsto je bilo jednostavno zabrinuto. Za skoro šest od 10, dakle čak 57 odsto, stres se smatra glavnim uzrokom njihovih poteškoća da dobiju ili održe erekciju. Dok 56 odsto veruje da bi to moglo biti zbog starenja, a 54 odsto je reklo da bi to moglo biti nuspojava alkohola.

Svađa, Seks, Ljubav, Potencija, Libido
foto: Horázný Josef, Štěrba Martin / ČTK / Profimedia

Da bi se poboljšala svest i razumevanje se*sualnog zdravlja muškaraca, 39 odsto bi želelo da vidi više informacija i pristup resursima, jer jedan od 10 trenutno ne zna gde da se obrati za smernice. Dok 56 odsto želi da vidi više platformi na kojima mogu da imaju siguran i podržavajući razgovor o ovoj temi.

Internet pornografija smatra se jednim od glavnih krivaca za erektilnu disfunkciju, budući da oba pola, gledajući ovakve sadržaje, imaju nerealna očekivanja u krevetu. Od svih ispitanika 28 odsto njih je krivilo sadržaj filmova za odrasle za svoj problem, a o tome piše i San.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srećan republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.