DOMAĆICE LUPAJU GLAVU OKO ZIMNICE SA PARADAJZOM: Ovo je NAJBOLJI SRPSKI RECEPT, nema DILEME
Zimnica sa paradajzom, Foto: RINA

birajte dobro

DOMAĆICE LUPAJU GLAVU OKO ZIMNICE SA PARADAJZOM: Ovo je NAJBOLJI SRPSKI RECEPT, nema DILEME

Treba dobro izabrati kako ćete potrošiti svoj paradajz za zimnicu, ovde imamo najbolje ideje

Objavljeno: 12:45h

Sezona pripremanja zimnice je u punom jeku, gde god se okrenemo miriše pečena paprika, pa nije tako teško da nam se dogodi da uživajući u mirisu i ukusu paprike zaboravimo na prelepu turšiju od paradajza!

Predstavljamo vam 3 najlepša recepta za zimnicu u kojima je glavna zvezda upravo ova prelepa crvena voćka!

1. Italijanski paradajz (salata ili sos za testeninu)

Zimnica
foto: Printscreen/Youtube/ Вкуснейшн с Lana ilanavi

Sastojci:

  • 3 kg paradajza,
  • 2 glavice belog luka,
  • 4 lista lovora,
  • 1 kašika ruzmarina
  • 1 kašika origana,
  • 2 dl ulja,
  • pola kesice konzervansa,
  • malo soli,
  • biber.

Priprema:

  1. Paradajz oprati, pa ga preliti vrelom vodom (popariti kako bi se lakše ljuštili), oljuštiti ga i iseći na kockice, beli luk takođe iseći na kockice.
  2. Staviti ulje u šerpu i dinstati paradajz, dodati beli luk, lovor, origano, ruzmarin, so i biber, pa i dalje kuvati paradajz.
  3. Kada voda uvri, dodati pola kesice konzervansa. Kada se konzervans otopi, izvaditi listove lovora i sipati u tegle.
Pita sa tikvicama, Povrće, Pita, Paprika, Paradajz, Luk, Tikvice
foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

2. Južnjački sok od paradajza

Sastojci:

  • oko 6 kg paradajza (pre čišćenja),
  • 2 kašike soli,
  • 4 ašike šećera,
  • crni luk i ljute papričice,
  • celer po ukusu.

Priprema:

  1. Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade.
  2. Samleti mašinicom za mlevenje paradajza.
  3. Procediti u specijalnoj cediljki.
  4. Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta.
  5. Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni.
  6. Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.
  7. Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.
  8. Uživajte u zimskim danima sa čašom domaćeg soka od paradajza!
sok od paradajza, paradajz, sok
foto: Profimedia

3. Sunčana turšija

Sastojci:

  • 1 kg zelenog paradajza,
  • 250 g šargarepe,
  • 2 struka celera.

Za marinadu:

  • 3 kašike soli,
  • 4 kašike šećera,
  • 18 kašika sirćeta,
  • 6 aspirina.

Priprema:

  1. Operite zeleni paradajz, izbušite ga većom iglom i poređajte u trolitarsku teglu zajedno sa očišćenim šargarepama, strukovima celera i čenovima belog luka.
  2. Napravite marinadu od soli, šećera i sirćeta i prelijte povrće u tegli. Dodajte aspirine i nalijte vodom do vrha. Zatvorite čvrsto i okrenite poklopcem na dole na jedan dan.
  3. Sledećih dana mućkajte teglu svaki dan dok se aspirin, šećer i so potpuno ne rastvore.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.