OVO JE JEDINI JESENJI CVET KOJI USPEVA SVUDA, MORATE GA IMATE U SVOM DOMU: Traju do ZIME, veruje se da DONOSE SREĆU
Hrizanteme, Foto: RINA

SJAJNO

OVO JE JEDINI JESENJI CVET KOJI USPEVA SVUDA, MORATE GA IMATE U SVOM DOMU: Traju do ZIME, veruje se da DONOSE SREĆU

Rastu u grmu, a razmnožavaju se sadnjom iz presadnica ili semena

Objavljeno:

Hrizanteme se ubrajaju u red višegodišnjih biljaka koje uspevaju u gotovo svim područijima. Doduše, teško ih je uzgojiti, ali kad u tome uspete možete biti sigurni da će vam cvetati čitave zime. Hrizanteme mnogi nazivaju i zimskim ružama, a poreklo vode iz istočne Azije i ime su dobile po grčkim rečima chrysos koja znači zlatan i anthemon (cvet karakterističan po svojim žutim cvetovima).

Iako se u imenu naglašava žuta boja, hrizanteme mogu biti raznih boja – žute, ljubičaste, roze, crvene… Rastu u grmu, a razmnožavaju se sadnjom iz presadnica ili semena.

Hrizanteme, Cveće
foto: RINA

Dobro će uspeti i u hladu i na sunčanim položajima. Kad su hrizanteme u fazi cvetanja najvažnije je da im se osigura dovoljno vode. Kako bi cvetale cele sezone, potrebno je uklanjati uvenule cvetove i listove.

Biljka prekrasnih cvetova, neodoljivih loptastih oblika, prisutna je u Evropi gotovo četiri veka. Međutim, od najpoznatijih lepotica jeseni poslednjih tridesetak godina one su se pretvorile u tradicionalno nadgrobno cveće. Ali, ako imamo na umu simboliku hrizantema – večni život, prolaznost i smrt – onda se ukrašavanje grobova naših najmilijih upravo njima čini logičnim.

Hrizanteme, Cveće
foto: RINA

Poslednjih godina njihova popularnost raste, te se koriste i u druge namene, prvenstveno zbog pristupačne cene. Njima ukrašavamo dvorišta, vrtove, kao i prostor oko ulaznih vrata gde mogu da potraju sve do jačeg mraza. Kada hrizanteme postanu deo vašeg eksterijera, trebalo bih da ih samo povremeno pomalo zalivate.

Ukoliko ih držite u teglama, bolje su rešenje od rezanog cveća za groblje ako želite da vam što duže traju. Prekrasan kolorit i tamo će se, ako budu u teglama, održati sve do oštrije zime kao mali dekorativni grm, ponajpre zbog brojnih cvetova.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.